Foto: Freepik

Vlhkost ve zdivu je častým problémem, se kterým se setkávají majitelé domů, především starších staveb. Nejen že může způsobovat strukturální poškození budovy, ale také vede k vzniku plísní, zdravotním problémům a snížení komfortu bydlení. Řešení tohoto problému vyžaduje kombinaci diagnostiky, rychlého zásahu, odborné sanace a preventivních opatření, která zamezí opakování problémů v budoucnu. V tomto návodu se podíváme na každý krok detailně, abyste mohli účinně zvládnout vlhkost ve zdivu vašeho domu.

1. Identifikace příčiny vlhkosti

Prvním a nejdůležitějším krokem při řešení vlhkosti je správná identifikace její příčiny. Vlhkost může pronikat do domu z různých zdrojů, ať už jde o přírodní faktory, konstrukční vady nebo nedostatečnou údržbu.

1.1 Deště a povodně

Silné deště nebo povodně mohou způsobit náhlé nasycení zdiva vodou. V tomto případě vlhkost proniká skrze stěny, což může vést k okamžitému poškození povrchových materiálů (omítky, nátěry) i hlubších struktur.

Jak postupovat:

  • V případě povodně nebo silného deště je třeba co nejrychleji odstranit veškerou přebytečnou vodu z interiéru.
  • Ověřte stav odvodňovacích systémů a zajistěte, aby se voda nehromadila v okolí základů domu.

1.2 Špatná izolace

Nedostatečná nebo poškozená izolace je jedním z nejčastějších důvodů, proč vlhkost vzlíná do zdiva. Nejvíce náchylné jsou základy a spodní části stěn, kde voda může vzlínat ze země.

Jak postupovat:

  • Prověřte, zda dům disponuje horizontální a vertikální izolací. Pokud je izolace poškozená nebo chybí, bude nutné provést její rekonstrukci.
  • Na základě stavu izolace zvažte konzultaci s odborníkem, který může doporučit nejlepší způsob opravy.

1.3 Kondenzace

Kondenzace vzniká, když se vlhkost z teplého vzduchu usadí na chladném povrchu, například na zdech. Tento typ vlhkosti je častý v místech se špatným větráním, jako jsou koupelny, kuchyně nebo sklepy.

Jak postupovat:

  • Zajistěte pravidelné větrání, zejména v místech s vysokou vlhkostí.
  • Nainstalujte odvlhčovače vzduchu nebo ventilátory, které pomohou udržet vlhkost pod kontrolou.
  • Izolujte studené povrchy, aby se na nich vlhkost nesrážela.

Foto: Freepik

2. Odstranění okamžité vlhkosti

Jakmile identifikujete zdroj vlhkosti, dalším krokem je co nejrychleji odstranit vodu, která se již do zdiva dostala. To je důležité pro minimalizaci škod a prevenci vzniku plísní.

2.1 Odtok vody

V případě, že do domu pronikla voda kvůli povodni nebo srážkám, je nezbytné rychle odstranit veškerou viditelnou vodu.

Jak postupovat:

  • Použijte čerpadla k odstranění většího množství vody.
  • Na menší plochy můžete použít vysavače na mokré povrchy, které pomohou nasát přebytečnou vodu z podlah a koberců.

2.2 Sušení

Po odstranění vody je klíčové začít proces sušení, abyste zabránili hlubšímu proniknutí vlhkosti do zdiva.

Jak postupovat:

  • Pokud to počasí dovolí, otevřete okna a větrejte co nejvíce místností. Přirozené větrání pomůže rychlejšímu odpaření vlhkosti.
  • Použijte vysoušeče vzduchu nebo ventilátory, které urychlí proces sušení. Ideální jsou průmyslové vysoušeče, které jsou schopné nasát velké množství vlhkosti.

2.3 Oprava zdroje vody

Pokud voda proniká kvůli vadě v konstrukci (např. prasklé potrubí, poškozené odvodňovací systémy), je důležité ihned tento problém opravit, aby nedošlo k dalšímu pronikání vlhkosti.

3. Ošetření poškozeného zdiva

Když zdivo nasákne vlhkost, je potřeba ho správně ošetřit, aby nedošlo k jeho dalšímu poškození. Při dlouhodobém vystavení vodě se mohou začít tvořit plísně nebo se omítka začne odlupovat.

3.1 Kontrola a odstranění poškozené omítky

Vlhkost může způsobit odlupování nebo popraskání omítky. Pokud je omítka výrazně poškozená, je nutné ji odstranit až na zdravé zdivo.

Jak postupovat:

  • Pomocí špachtle nebo jiného nástroje seškrábněte veškerou poškozenou omítku.
  • Nechte zdivo schnout přirozeně před tím, než nanesete novou vrstvu omítky.

3.2 Ošetření proti plísním

Vlhké prostředí je ideální pro růst plísní, které mohou mít negativní dopad na zdraví a estetiku interiéru.

Jak postupovat:

  • Použijte chemické prostředky proti plísním, které zabrání jejich dalšímu šíření a stěny dezinfikují.
  • Pokud jsou plísně příliš rozšířené, doporučuje se konzultace s odborníkem, který navrhne účinnější sanaci zdiva.

3.3 Nechte stěny schnout přirozeně

Přestože jste odstranili povrchovou vlhkost, zdivo může být stále vlhké uvnitř. Nechte stěny schnout několik týdnů, aby zbylá vlhkost mohla přirozeně odejít.

Jak postupovat:

  • Proces schnutí můžete urychlit použitím průmyslových ventilátorů a odvlhčovačů.
  • Vyvarujte se překrývání vlhkých stěn omítkou nebo nátěry, dokud nejsou zcela suché.

4. Kontrola a oprava izolace

Jedním z klíčových kroků při řešení vlhkosti je kontrola stavu izolace. Zanedbaná nebo poškozená izolace může být hlavním důvodem, proč se vlhkost dostává do domu.

4.1 Vodorovná izolace

Tato izolace brání vzlínání vlhkosti ze země do zdiva. Pokud chybí nebo je poškozená, je nutné provést její obnovu.

Jak postupovat:

  • Proveďte inspekci stavu vodorovné izolace. Pokud je izolace poškozená nebo chybí, může být potřeba oslovit odborníka, který provede její obnovu.
  • Zvažte podřezání zdiva a vložení nové izolační vrstvy, která zabrání vzlínání vlhkosti.

4.2 Svislá izolace

Svislá izolace chrání zdivo před pronikáním vody z bočních směrů. Tato izolace je důležitá zejména u stěn pod úrovní terénu.

Jak postupovat:

  • Zkontrolujte stav svislé izolace a v případě potřeby použijte speciální hydroizolační nátěry nebo fólie k ochraně zdiva před pronikáním vody.

5. Dlouhodobá řešení: Sanace a hydroizolace

Pokud se problém s vlhkostí opakuje, je nezbytné zvážit trvalá opatření, která ochrání váš dům před dalším poškozením.

5.1 Oprava izolace základů

Kvalitní hydroizolace základů je klíčová pro ochranu domu před vzlínající vlhkostí. Pokud je izolace základů poškozená, je nutné ji opravit nebo obnovit.

5.2 Injektáž zdiva

Jednou z účinných metod sanace zdiva je injektáž, která zabraňuje vzlínání vody. Chemická látka se aplikuje do zdiva v pravidelných intervalech, čímž vytvoří bariéru proti vlhkosti.

5.3 Ochranné nátěry

Hydrofobní nátěry na vnější povrch zdiva mohou snížit pronikání vody a zlepšit odolnost zdiva proti vlhkosti.

6. Preventivní opatření

Aby se vlhkost nevracela, je důležité zavést preventivní opatření. Pravidelná údržba a zajištění správných podmínek mohou výrazně omezit riziko návratu problémů s vlhkostí.

6.1 Zlepšení odvodňování

Zajistěte, aby voda byla odváděna co nejdále od domu. To může zahrnovat instalaci drenážního systému kolem základů domu nebo prodloužení okapů a svodů.

6.2 Údržba okapů a svodů

Pravidelně čistěte okapy a svody, aby nebyly ucpané a voda mohla volně odtékat.

6.3 Větrání a topení

Zajistěte, aby byly místnosti dostatečně větrány a vytápěny, zejména v zimním období, kdy je vyšší pravděpodobnost kondenzace vlhkosti na studených stěnách.

7. Odborná pomoc

Pokud problém přetrvává nebo pokud nejste schopni sami zjistit příčinu vlhkosti, obraťte se na odborníky. Sanace vlhkého zdiva může vyžadovat komplexní diagnostiku, která zahrnuje měření vlhkosti a návrh optimálního řešení.

7.1 Diagnostika odborníka

Odborník může provést komplexní měření vlhkosti, analyzovat stav izolace a navrhnout kroky, které povedou k trvalému odstranění vlhkosti ze zdiva.

8. Závěrečné myšlenky

Řešení vlhkosti ve zdivu vyžaduje systematický přístup. Je třeba postupovat od diagnostiky přes rychlé odstranění vody až po dlouhodobá řešení, jako je sanace nebo oprava izolace. Prevence je také důležitou součástí tohoto procesu. Věnujte pozornost údržbě domu, abyste snížili riziko návratu vlhkosti, a pokud si nejste jisti, neváhejte konzultovat odborníky. Důslednost a správná péče o váš dům vám zajistí dlouhodobé zdravé a bezpečné prostředí.

Zdroj: Inteligentmembranes.com (odkaz), cityfurnish.com (odkaz), neotac.com (odkaz)