Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Přestože je dnes Frýdštejn částečně zřícený, stále se tyčí jeho mohutná okrouhlá věž, z níž se vám naskytne dechberoucí výhled do širokého okolí. Ať už sledujete údolí řeky Jizery nebo rozlehlé lesy a kopce na obzoru, výhled je úchvatný a nabízí klidnou podívanou na malebnou krajinu Českého ráje. Na tuto věž, vysokou asi 15 metrů a s průměrem 9 metrů, vede poměrně strmé a úzké schodiště, které může být výzvou pro ty, kdo se bojí výšek. Přesto výstup rozhodně stojí za to. Hrad však není vhodný pro malé děti nebo návštěvníky s kočárkem, protože strmé schody a členitý terén mohou být náročné.

Frýdštejn, jeden z mála skalních hradů v Česku, nebyl jen obyčejnou pevností – jeho historie je plná zajímavých zvratů. První zmínky o hradu pocházejí z roku 1385, kdy byl hrad v držení Bohuňka z Frýdštejna, zvaného také Puklice. Bohuňkova éra však netrvala dlouho, a v průběhu následujících desetiletí se majitelé často měnili. Na přelomu 14. a 15. století patřil hrad rodu Kamenců ze Střížovic a Čakovic, ale v roce 1409 se dostal do rukou Bohuše z Kováně, což byla zásadní událost v dějinách Frýdštejna.

Bohuš z Kováně, oddaný katolík, se stal terčem husitů, kteří v roce 1432 obléhali hrad pod vedením Oty z Lozy a Jana Tapka ze Sán. Namísto boje však Bohuš uzavřel s husity dohodu, že nebude podnikat žádné nepřátelské akce proti kališníkům, a nakonec se k nim i přidal. Později v roce 1448 pomáhal Jiřímu z Poděbrad při dobývání Prahy, což dokládá jeho významné postavení v tehdejší politické scéně. Po Bohušově smrti v roce 1460 hrad přešel do rukou Jana Zajíce z Házmburka, ale v následujících desetiletích začala jeho sláva upadat.

V roce 1540 se hrad stal majetkem Vartenberků, ale Adam z Vartenberka, který se podílel na stavovském povstání proti králi Ferdinandovi I., o hrad záhy přišel. V roce 1556 hrad koupil Jan z Oprštorfu, který však frýdštejnské panství postupně rozprodal, a tím zanikla i jeho funkce strážního hradu. V roce 1591, když byl Frýdštejn prodán Zikmundu Smiřickému ze Smiřic, byl již neobyvatelný.

Hrad Frýdštejn, typický příklad skalního hradu, byl důležitým strážním bodem. Stál na strategické pozici, odkud bylo možné dohlížet na starou cestu vedoucí z Turnova na sever a chránit tak obchodní trasy. Vzhledem k tomu, že prostor pro stavbu hradu byl omezený, bylo jeho opevnění a obytné prostory vytesány přímo do skály, což dodnes vzbuzuje úctu k řemeslné zručnosti tehdejších stavitelů. Zajímavostí je světnička vytesaná jižně od hlavní věže, která sloužila jako kaple – v jejím výklenku je dodnes vidět oltář a datace z roku 1691, kdy byla využívána i po opuštění hradu.

Po období chátrání se Frýdštejn dostal do rukou turnovského okrašlovacího spolku, který v roce 1892 koupil zříceninu od knížat Rohanů ze Sychrova a zpevnil dochované zdi. Od 90. let minulého století je hrad zpřístupněn veřejnosti a stal se oblíbeným cílem turistů.

Pokud se vydáte na Frýdštejn, nezapomeňte, že i když pohyb po hradě může být trochu náročný, stojí za to projít všechny jeho tajemné kouty. Před vstupem do hradu je možnost občerstvení a WC, což po náročném výstupu ocení každý návštěvník. Frýdštejn je místem, kde se historie snoubí s přírodou a kde na vás dýchne atmosféra středověku – ideální destinace pro ty, kdo milují pohledy do minulosti a výlety do malebné krajiny Českého ráje.

Zdroj: Frydstejn.cz (odkaz)