Foto: Freepik

Podle výzkumu zveřejněného v prestižním magazínu The Lancet je právě pohyb, a konkrétně procházky, jedním z nejefektivnějších a nejdostupnějších prostředků prevence bolestí dolní části zad. Studie trvala tři roky a účastnilo se jí 701 lidí, kterým bylo průměrně 54 let a kteří v minulosti opakovaně trpěli bolestmi zad. Účastníci, rozdělení do dvou skupin, měli za úkol buď pasivně čekat, zda se jejich bolesti vrátí, nebo pravidelně podnikat procházky.

Zatímco první skupina neměla žádná doporučení ohledně prevence, druhá skupina absolvovala pravidelné chůze. Výsledky studie jsou překvapivé. Pravidelný pohyb, především ve formě procházek, výrazně snížil pravděpodobnost návratu bolesti zad u druhé skupiny.

Proč právě procházky?

Chůze je pohybová aktivita, která nevyžaduje speciální vybavení ani členství ve sportovním klubu. Může se jí věnovat prakticky každý, a to i ti, kteří se do té doby fyzické aktivitě nevěnovali. Tento faktor hraje důležitou roli, protože mnoho lidí s chronickými bolestmi zad se vyhýbá cvičení právě kvůli obavám, že by jim pohyb mohl způsobit další problémy.

bolest zad
bolest zad

Foto: Freepik

Jedním z důvodů, proč je chůze tak účinná, je to, že udržuje svaly a klouby v pohybu, čímž snižuje pravděpodobnost jejich ztuhlosti. Kromě toho podporuje správné držení těla a posiluje svaly v dolní části zad, které mohou být příčinou chronických bolestí.

Pravidelná chůze také pomáhá zlepšovat cirkulaci krve, což může vést k rychlejšímu hojení mikrotraumat ve svalech, jež mohou být zdrojem bolesti. Pohyb také uvolňuje endorfiny, které působí jako přirozené analgetikum a snižují vnímání bolesti.

Kolik chůze stačí?

Studie ukázala, že klíčem je pravidelnost a přiměřená dávka chůze. Doporučuje se alespoň 30 minut procházky denně, ideálně v přírodě, kde dochází k lepšímu okysličení organismu a snížení stresu. Avšak i kratší, ale častější procházky mohou přinést pozitivní výsledky.

Shrnutí a praktické rady

Chcete-li se vyhnout bolestem dolní části zad, zařaďte do svého každodenního režimu pravidelné procházky. Nemusíte hned vyrazit na dlouhé túry – stačí začít postupně a každý den si najít čas na 30 minut chůze. Vaše záda vám poděkují a vy se budete cítit lépe, fyzicky i psychicky.

Pohyb je jednoduchý, dostupný a efektivní způsob, jak udržet svá záda v kondici a předejít chronickým bolestem. Dlouhodobě se vyhýbat nečinnosti a vsadit na chůzi je osvědčená cesta, jak si udržet zdravá záda a celkovou fyzickou kondici.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)