Foto: Freepik

1. Přizpůsobte se změnám počasí

Podzimní počasí je nepředvídatelné, a proto je důležité být připraven na různé podmínky. Klíčovým krokem je správné oblečení. Zvolte vrstvený oděv, abyste mohli reagovat na teplotní změny během jízdy. Ideální jsou funkční materiály, které odvádějí pot a zároveň izolují teplo.

  • Vrstvení: Základní vrstva by měla odvádět vlhkost, střední vrstva zajišťuje teplo a svrchní vrstva by měla chránit před větrem a deštěm.
  • Nepromokavá bunda: Mít lehkou, ale nepromokavou bundu je nezbytné pro rychlé změny počasí. Vyplatí se také přibalit větruodolné návleky na boty a kalhoty.
  • Reflexní prvky: Dny se zkracují a viditelnost může být snížená kvůli mlze nebo dešti. Reflexní prvky na oblečení a kole jsou nezbytností. Dobrá viditelnost znamená bezpečnější jízdu.

2. Zvolte vhodné obutí

Podzimní počasí s sebou často přináší vlhko a kluzké povrchy. Pro tyto podmínky je důležité mít správně obuté kolo.

  • Pláště: Zvažte širší pláště s hrubším vzorkem, které lépe zvládají mokré a kluzké povrchy. Silniční cyklisté mohou využít pláště s lepšími vlastnostmi v mokru, jako jsou speciální směsi a vzorky na asfalt.
  • Tlak v pneumatikách: Na mokrém povrchu se doporučuje lehce snížit tlak v pneumatikách pro lepší přilnavost a kontrolu nad kolem.
Podzimní cyklistika
Podzimní cyklistika

Foto: Freepik

3. Údržba kola pro podzimní jízdu

Vlhkost a nečistoty, kterých je na podzim dostatek, mohou urychlit opotřebení součástek kola. Proto je důležité kolo pravidelně čistit a udržovat.

  • Čištění: Po každé jízdě kolo důkladně očistěte od bláta a nečistot. Zvláštní pozornost věnujte řetězu, přehazovačkám a brzdám.
  • Mazání řetězu: Použijte mazivo na řetěz určené pro vlhké podmínky. Toto mazivo lépe odpuzuje vodu a chrání před korozí.
  • Kontrola brzd: Podzimní jízda může způsobit rychlejší opotřebení brzdových destiček. Pravidelně kontrolujte jejich stav a případně je vyměňte.

4. Jak a kdy zazimovat kolo

Jakmile přijde chladnější počasí, sníh nebo led, může být čas zazimovat své kolo. Správná příprava kola na zimní období zaručí, že ho na jaře vytáhnete v perfektním stavu. Zde je postup, jak kolo správně zazimovat:

  • Důkladné vyčištění: Před zazimováním kolo pečlivě očistěte. Odstraňte veškeré zbytky bláta, prachu a nečistot. Pokud máte možnost, umyjte ho teplou vodou s jemným čisticím prostředkem, vyhněte se však přímému tlaku vody na ložiska.
  • Odmaštění a mazání: Po očištění je třeba řetěz a všechny pohyblivé části důkladně odmastit. Následně je ošetřete kvalitním mazivem, které pomůže chránit proti korozi.
  • Kontrola komponentů: Prohlédněte kolo a zkontrolujte, zda není potřeba vyměnit opotřebované díly, jako jsou pláště, řetěz nebo brzdové destičky. Lepší je to udělat nyní, než to odkládat na jaro.
  • Skladování: Kolo by mělo být uskladněno na suchém a chladném místě. Ideální je zavěsit ho na držák, aby pneumatiky nebyly pod stálým tlakem. Pokud ho skladujete na zemi, občas ho otočte, aby se pneumatiky nezdeformovaly.
  • Tlak v pneumatikách: Před zazimováním lehce snižte tlak v pneumatikách, aby nedocházelo k jejich poškození. Nezapomeňte na jaře tlak znovu navýšit.
  • Baterie (u elektrokol): Pokud vlastníte elektrokolo, je důležité baterii zazimovat mimo kolo v suchu a ideálně v místnosti s teplotou mezi 10–20 °C. Pravidelně kontrolujte její stav a mírně ji dobíjejte, aby se nevybila.

5. Jízda v zimě – ano, nebo ne?

Pokud se rozhodnete jezdit na kole i v zimě, připravte se na větší výzvy. Kolo můžete osadit zimními plášti s hroty pro lepší přilnavost na zledovatělém povrchu. Zároveň mějte na paměti, že v zimě je nutné více dbát na údržbu a pravidelné čištění kola kvůli soli na silnicích, která může způsobit korozi.

Podzimní cyklistika je skvělým způsobem, jak si prodloužit sezónu a udržet si kondici i přes chladnější počasí. Pokud však správně připravíte své kolo na zimu, zaručíte si hladký začátek nové sezóny a spolehlivé fungování vašeho stroje i po náročné zimě.

Zdroj: elasticInterface.com (odkaz)