Foto: Freepik

Složení a suroviny

Základní surovinou české kuchyně je maso – hovězí, vepřové a drůbež, ale také zvěřina v různých sezónních obměnách. Kromě toho hraje důležitou roli v české kuchyni brambor, zelí, a hlavně mouka, která se používá nejen k pečení chleba, ale také k přípravě různých knedlíků, omáček a těstovinových jídel.

Velkou roli v české kuchyni hraje také sezónnost. V zimě a na podzim se tradičně podávají pokrmy s kořenovou zeleninou, zelím, houbami a masem, zatímco v létě se často setkáme s lehčími jídly, jako jsou ovocné knedlíky nebo svěží polévky s čerstvou zeleninou.

Kynuté knedlíky a historie

Jedním z nejznámějších symbolů české kuchyně jsou bezpochyby knedlíky. Původně byly knedlíky pouze doplňkem k hlavnímu pokrmu, ale během 19. století se staly natolik populární, že často tvořily samotný základ jídla. Kynuté knedlíky, které se vaří v páře, byly kdysi považovány za pokrm chudých, protože se vyráběly z levných surovin jako mouka, voda a droždí. S postupem času se ale staly natolik oblíbenými, že se staly součástí slavnostních jídel, jako je například svíčková na smetaně.

Knedlíky mají mnoho variant – od tradičních houskových a bramborových až po ovocné knedlíky plněné švestkami, jahodami nebo meruňkami. Každý region má svou specifickou variantu, která odráží lokální suroviny a zvyklosti.

Svíčková omáčka: Pýcha české kuchyně

Jedním z pokrmů, který je často považován za synonymum české kuchyně, je svíčková na smetaně. Tento pokrm, připravovaný z hovězího masa marinovaného v kořenové zelenině a přelitý jemnou smetanovou omáčkou, má své kořeny v aristokratické kuchyni 19. století. Svíčková omáčka vznikla jako výsledek spojení tradičních středoevropských chutí a tehdejšího zájmu o francouzskou kuchyni. Tento pokrm se často podává s houskovými knedlíky a brusinkovým kompotem, což mu dodává zvláštní sladko-kyselou chuť, která je typická pro české omáčky.

Vepřo-knedlo-zelo: Symbol tradice

Jedno z nejikoničtějších českých jídel je bezpochyby vepřo-knedlo-zelo. Jedná se o kombinaci pečeného vepřového masa, houskových knedlíků a kysaného zelí. Tento pokrm, který se často podává při slavnostních příležitostech, má své kořeny v lidové kuchyni. Vepřové maso bylo vždy ceněným zdrojem bílkovin, zatímco zelí, bohaté na vitamín C, pomáhalo lidem přečkat dlouhé zimy. Toto jídlo, které je syté a výživné, symbolizuje spojení chutí, které je pro českou kuchyni typické – kontrast sladkého a kyselého, jemného a pikantního.

Polévky: Základ každého českého oběda

Polévky tvoří základ české kuchyně a jsou často podávány jako první chod při obědě. Typickým příkladem je česnečka neboli česneková polévka, která má pověst léčivého prostředku proti nachlazení a kocovině. Dalším tradičním pokrmem je bramboračka, hustá polévka plná brambor a kořenové zeleniny, která je dokonalým příkladem pokrmu, který umí zahřát v chladném počasí.

Jednou z nejslavnějších českých polévek je kulajda – polévka připravovaná z hub, brambor, kopru a smetany, která má svůj původ na Šumavě. Recept na kulajdu se předával z generace na generaci a její jemná chuť, doplněná vůní kopru, z ní činí skutečnou kulinářskou lahůdku.

Sladké poklady: Buchty, koláče a závin

Česká kuchyně je také známá svými dezerty. Tradiční buchty plněné tvarohem, povidly nebo mákem jsou dnes synonymem pro domov a pohodlí. Na vesnicích se kdysi pekly jako součást slavnostních událostí, jako byly svatby a dožínky. Koláče, které mohou být jak kulaté, tak čtvercové, jsou dalším pokladem české kuchyně. Nejznámější jsou zřejmě moravské koláče, které mají bohatou náplň a často se zdobí drobenkou.

Nesmíme zapomenout ani na tradiční štrúdl, který, i když má rakouský původ, se v Čechách stal nedílnou součástí každého svátečního stolu. Plněný jablky, skořicí a rozinkami, štrúdl představuje jednoduchost a zároveň dokonalou kombinaci chutí, která přetrvala po generace.

České pivo: Tekutý chléb

Nelze mluvit o české kuchyni, aniž bychom zmínili pivo. Česká republika je světově proslulá svou pivovarnickou tradicí a pivo je zde považováno za „tekutý chléb“. Pivo se v Čechách vyrábí už od středověku a každý region má své specifické značky a pivovary. Propojení české kuchyně s pivem je natolik silné, že mnoho tradičních pokrmů, jako například pivní guláš, má pivo přímo ve svém receptu.

Česká kuchyně je bohatá na historii, tradice a unikátní chutě, které přetrvaly po staletí. Recepty se sice vyvíjejí, ale jádro zůstává stejné – je to kuchyně, která uspokojuje jak tělo, tak duši a přináší hřejivý pocit domova. Ať už se jedná o slavnostní svíčkovou nebo jednoduchou česnečku, každý pokrm v sobě nese příběh, který čeká, až ho někdo ochutná a oživí.

Zdroj: Recepty CZ