Foto: Freepik

Úvod k problematice

Bláto se na boty dostává poměrně snadno, ale o to složitější může být jeho odstranění, pokud nevíme, jak správně postupovat. Nejenže znečišťuje povrch obuvi, ale při dlouhodobém zanedbání může způsobit i ztvrdnutí materiálu, ztrátu pružnosti nebo dokonce popraskání. Mnoho lidí neví, že není vhodné začít boty čistit ihned, když jsou ještě mokré od bláta. Naopak, je lepší nechat bláto zaschnout a až poté ho šetrně odstranit. Tento postup výrazně snižuje riziko poškození povrchu.

Každý typ bot vyžaduje odlišnou péči. Kožené boty jsou citlivé na nadměrnou vlhkost a vyžadují zvláštní pozornost, zejména co se týče hydratace materiálu po čištění. Naopak semiš je náchylný na vlhkost a rychle se může poškodit, pokud není správně ošetřen. Outdoorové a sportovní boty mají zase své specifické potřeby, zejména kvůli odolnosti vůči povětrnostním vlivům a opotřebení. Tento článek vám poskytne přesný návod, jak se o každý z těchto typů obuvi postarat a jak jim vrátit jejich původní lesk.

Zablácené boty
Zablácené boty

Foto: Freepik

Čištění bot je důležitou součástí jejich údržby, která může výrazně prodloužit jejich životnost. Mnoho lidí si myslí, že důkladné čištění je zdlouhavé nebo složité, ale pokud znáte správné kroky a máte po ruce vhodné nástroje, celý proces je snadný a rychlý. Stačí dodržovat pár jednoduchých zásad a vaše boty budou dlouho vypadat jako nové.Co budete potřebovat:

  • Měkký kartáč nebo zubní kartáček
  • Mýdlovou vodu nebo jemný čisticí prostředek
  • Houbičku nebo hadřík
  • Starý ručník
  • Čisticí pěnu na boty (volitelně)
  • Kondicionér na kůži (pro kožené boty)
  • Papírové utěrky nebo noviny
  • Starý zubní kartáček pro detaily
  • Ochranný sprej na boty (impregnace)

Krok 1: Nechte bláto zaschnout

Možná to zní kontraproduktivně, ale pokud jsou boty celé pokryté blátem, je lepší nechat ho nejprve zaschnout. Snažit se odstraňovat mokré bláto může způsobit, že se bude rozmazávat a dostane se hlouběji do materiálu bot. Zaschlé bláto lze snadněji setřít a nenapáchá tolik škody.

Krok 2: Odstranění zaschlého bláta

Jakmile bláto ztvrdne, použijte měkký kartáč nebo starý zubní kartáček, abyste ho opatrně odstraňovali. Začněte od podrážky a postupujte směrem nahoru. Důležité je, abyste byli jemní, abyste nepoškodili povrch boty, zvláště pokud se jedná o citlivý materiál, jako je semiš nebo kůže. Pokud se jedná o outdoorové boty s robustní podrážkou, můžete použít i hrubší kartáč, abyste se dostali do všech záhybů.

Krok 3: Příprava mýdlového roztoku

Napusťte si do nádoby vlažnou vodu a přidejte malé množství jemného mýdla nebo čisticího prostředku. Je důležité, aby čisticí prostředek nebyl příliš agresivní, protože by mohl poškodit materiál bot. Pro kožené boty doporučujeme použít speciální čisticí prostředek určený přímo na kůži.

Krok 4: Čištění povrchu boty

Pomocí houbičky nebo měkkého hadříku namočeného v mýdlovém roztoku začněte jemně čistit povrch boty. Pracujte na malých částech a vyhněte se příliš velkému množství vody. Pokud čistíte tenisky, můžete použít o něco více vody, ale u kožených nebo semišových bot buďte opatrní. Na těžko dostupná místa, jako jsou švy nebo detaily kolem podrážky, použijte zubní kartáček.

Krok 5: Osušení bot

Po důkladném očištění je důležité boty dobře vysušit. Nikdy je nevystavujte přímému slunci nebo vysokým teplotám, jako je sušička, protože by mohlo dojít k poškození materiálu (zejména kůže a semiše). Místo toho boty lehce osušte starým ručníkem a nechte je doschnout na vzduchu při pokojové teplotě. Abyste zachovali jejich tvar, můžete do nich vložit papírové utěrky nebo noviny, které navíc pomohou absorbovat vlhkost.

Krok 6: Impregnace a péče

Jakmile jsou boty čisté a suché, nezapomeňte je ošetřit ochranným sprejem. Impregnace vytváří bariéru proti vodě a nečistotám a pomáhá chránit povrch bot před dalším poškozením. Pokud máte kožené boty, naneste na ně kondicionér, který jim dodá lesk a pomůže udržet materiál pružný.

Tipy pro různé typy obuvi:

  • Kožené boty: Buďte opatrní s vodou a vždy používejte kondicionér na kůži. Při čištění používejte jemné, kruhové pohyby a nepoužívejte příliš hrubý kartáč.
  • Semišové boty: Semiš je velmi citlivý na vlhkost, proto používejte co nejméně vody. Pro odstranění skvrn z semiše můžete použít speciální semišovou gumu.
  • Textilní a sportovní obuv: Tyto boty lze čistit pomocí mýdlového roztoku, ale vyhněte se praní v pračce, pokud výrobce neudává, že je to možné.

Další užitečné tipy:

  • Pokud se bláto dostalo i do vnitřní části boty, vyjměte stélky a očistěte je zvlášť.
  • Při čištění šněrovacích bot si nezapomeňte vyjmout tkaničky, které také můžete vyprat v mýdlové vodě.
  • Při pravidelné údržbě bot prodloužíte jejich životnost a zajistíte, že budou vypadat stále jako nové.

Závěr:

Čištění bot od bláta je jednoduchý proces, který vyžaduje jen trochu péče a správné nástroje. Dodržováním tohoto postupu zajistíte, že vaše boty budou vždy v perfektním stavu, ať už se jedná o městskou obuv, sportovní tenisky nebo outdoorovou výbavu. Pravidelná péče vám ušetří peníze a prodlouží životnost obuvi, takže se budete moci těšit z jejich vzhledu a komfortu mnohem déle.

Zdroj: WikiHow.com (odkaz)