Foto: Freepik

Co jsou to invazní rostliny?

Invazní rostliny jsou druhy, které se nepatřičně šíří mimo svůj přirozený areál výskytu. Mnohdy byly záměrně přivezeny člověkem z jiných kontinentů s úmyslem zvelebit zahrady či parky. Nejsou však přizpůsobeny místním ekosystémům a mohou narušit původní biodiverzitu tím, že potlačí původní druhy. Navíc některé z nich mohou být toxické nebo způsobovat alergické reakce.

Na území České republiky bylo identifikováno zhruba 75 invazních druhů rostlin, které se rychle množí a svým růstem mohou ohrozit původní rostliny. Patří sem například bolševník velkolepý, křídlatka česká či pajasán žláznatý. Tyto rostliny je povinností vlastníků pozemků aktivně likvidovat, aby se zabránilo jejich dalšímu šíření.

Jak invazní rostliny ovlivňují životní prostředí?

Jedním z největších problémů invazních rostlin je jejich schopnost rychle vytlačit původní druhy. Tím dochází ke snižování biodiverzity a v některých případech i ke změně celé krajiny. Například bolševník velkolepý může vytvářet husté porosty, které brání růstu jiných rostlin. Zároveň je tato rostlina extrémně jedovatá – její šťáva při kontaktu s pokožkou, zvláště na slunci, způsobuje těžké popáleniny.

Zahrádka
Zahrádka

Foto: Freepik

Kromě ohrožení biodiverzity mohou invazní druhy způsobit i ekonomické ztráty. Likvidace těchto rostlin je nákladná a časově náročná. Mnohé z nich jsou odolné vůči běžným metodám likvidace a vyžadují speciální herbicidy nebo mechanické odstranění.

Jak se chránit před invazními rostlinami?

Pokud máte zahradu, je důležité se o ní starat a pravidelně ji kontrolovat. Může se stát, že si nechtěně přinesete invazní rostlinu domů, například v podobě semen v půdě nebo jako okrasnou rostlinu koupenou na trhu. Je proto důležité si předem zjistit, jaké rostliny jsou považovány za invazní a vyhýbat se jejich pěstování.

Dalším krokem je včasná likvidace těchto rostlin, pokud se již na vašem pozemku vyskytují. Mnoho invazních druhů je možné zlikvidovat mechanicky – vykopáním nebo spálením. V některých případech je nutné použít speciální chemické přípravky. Vždy je však důležité dodržovat pokyny, aby nedošlo k poškození ostatních rostlin či půdy.

Legislativa a sankce

V České republice platí zákony, které ukládají povinnost majitelům pozemků aktivně likvidovat invazní rostliny. Pokud majitel zanedbá tuto povinnost, může čelit vysokým pokutám, které se mohou vyšplhat až na 10 000 korun pro fyzické osoby a dokonce až na milion korun pro právnické osoby. Proto je důležité věnovat pozornost pravidelným kontrolám zahrady a včasné likvidaci nežádoucích rostlin.

Evropská unie již v roce 2016 vytvořila seznam invazních druhů, jejichž pěstování, obchodování či šíření je zakázáno. Tento seznam se neustále aktualizuje a zahrnuje rostliny i živočichy, které mají negativní dopad na ekosystémy členských zemí. Například mezi invazní živočichy patří želva nádherná, která byla populární v domácích akváriích, ale dnes se její chov přísně reguluje.

Závěr

Invazní rostliny nejsou jen estetickým problémem, ale představují skutečnou hrozbu pro ekosystémy i lidské zdraví. Je důležité se o zahradu starat s vědomím, jaké rostliny si na ni přinášíme, a vyvarovat se invazním druhům. Včasná prevence a likvidace těchto rostlin může nejen ochránit vaše okolí, ale také vám ušetřit nemalé finanční prostředky, které byste jinak museli vynaložit na jejich odstranění.

Zdroj: Faei.cz (odkaz)