Foto: Freepik

Když se řekne typická česká hospoda, většina lidí si představí smažený sýr, kuřecí řízek nebo svíčkovou na smetaně. Tyto tradiční pokrmy bývaly dlouhá léta neodmyslitelnou součástí jídelních lístků. Avšak doba se mění a s ní i chuťové preference zákazníků. Překvapivě, mezi nejoblíbenějšími jídly v českých hospodách už dlouho nevede ani smažák, ani svíčková. Co tedy stojí na vrcholu prodejnosti?

Polévka na vzestupu

Podle nejnovějších statistik se v českých hospodách nejvíce prodává polévka. Ačkoli by se mohlo zdát, že jde jen o doplněk k hlavnímu jídlu, polévky se stále častěji stávají plnohodnotnou položkou v jídelníčku. Ředitel společnosti Dotykačka, Petr Menclík, potvrzuje, že polévky jsou v současné době nejprodávanějším pokrmem v českých restauracích. Tento trend ovšem není zcela nový. Polévky bývaly tradičně servírovány jako součást oběda, a i když tento zvyk v posledních letech ustupuje, mnoho restaurací zareagovalo na změny poptávky.

Důležitou roli hraje také inflace. Zdražování surovin a jídel nutí zákazníky, aby šetřili. Polévky, často cenově dostupné, se staly atraktivní alternativou pro lidi, kteří hledají cenově výhodnou a zároveň sytou variantu.

Exotika na talíři

Zajímavé je, že mezi polévkami se čím dál více prosazují pokrmy z asijské kuchyně. Vietnamská polévka Pho nebo japonský Ramen si našly své místo na jídelních lístcích mnoha restaurací. Obě polévky mají podobný základ – vývar, ale liší se především v surovinách. Pho je postavená na rýžových nudlích a čerstvých bylinkách, zatímco Ramen nabízí širší spektrum přísad, jako jsou vejce, maso nebo mořské plody.

Zatímco česká kuchyně má své klasické polévky jako gulášovou nebo dršťkovou, právě zmíněné asijské varianty jsou ty, které dnes hýbou gastro scénou. Zajímavé je také sledovat růst popularity těchto polévek v číslech. Podle Petra Menclíka se prodeje asijských polévek v posledních letech více než zdvojnásobily.

Cena polévek stoupá

Inflace zasáhla také ceny polévek. Zatímco před pěti lety stála průměrná porce polévky v české hospodě okolo 37 korun, dnes se cena pohybuje kolem 56 korun. V Praze si za polévku připlatíte ještě víc – tam vyjde zhruba na 66 korun. Přesto si polévky stále drží svou popularitu a mnoho lidí je považuje za cenově výhodné jídlo, které je rychle zasytí.

Řízek stále populární

Když se podíváme na tradiční česká jídla, nelze nezmínit klasický řízek. Ten si svou popularitu mezi zákazníky drží, přestože jeho cena v posledních letech značně vzrostla. Zatímco v roce 2019 jste za porci řízku zaplatili v průměru 116 korun, dnes je to již 174 korun. I přes tento nárůst je řízek stále jedním z nejoblíbenějších jídel české kuchyně.

Další oblíbenou položkou je guláš, který si také prošel cenovou změnou. V současnosti vás průměrná porce guláše vyjde na 175 korun, což je podstatný rozdíl oproti cenám před několika lety, kdy guláš stál okolo 116 korun.

Budoucnost české gastronomie?

I když tradiční česká jídla, jako jsou svíčková nebo smažený sýr, stále patří k oblíbeným, jejich prodej postupně klesá. Dnešní trend naznačuje, že budoucnost české gastronomie bude více otevřená různým světovým kuchyním, přičemž polévky, zejména ty asijské, budou hrát klíčovou roli.

Není pochyb o tom, že se do popředí dostávají nová jídla, která nejenže reflektují změny v chutích zákazníků, ale zároveň reagují na aktuální socioekonomické podmínky. Je tedy otázkou, jak se bude česká kuchyně vyvíjet v dalších letech, ale jedno je jisté – polévka zůstane pevnou součástí jídelních lístků, ať už v klasické české nebo moderní asijské variantě.

Zdroj: PrahaIN.cz (odkaz)