Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Gulášová polévka s mletým masem je ideálním pokrmem pro dny, kdy hledáte něco rychlého, výživného a lahodného. Většinou se gulášová polévka připravuje z hovězího masa nebo dokonce s uzeninou. Já mám rád maso, protože to je dobrý zdroj bílkovin a mám jistotu, že tam nejsou „éčka“.
Proto jsem také zvolil mleté hovězí maso, které se připravuje rychleji a je lépe stravitelné. Nechtěl jsem tu polévku dělat tři hodiny jen proto, aby změklo maso. Tento pokrm spojuje sytost a bohatou chuť klasického guláše s praktičností a jednoduchostí moderní kuchyně. Její výrazná vůně, harmonická kombinace koření a jemná textura mletého masa vás okamžitě přenese do tepla domova, kde se vůně linou z kuchyně a vybízejí k posezení s miskou dobrého jídla.
Tato polévka je důkazem toho, že tradiční chutě lze snadno zkombinovat s novými přístupy. Mleté maso dodává jídlu nejen jemnost, ale také šetří čas, což oceníte zvláště během rušných dnů. Stejně tak se hodí právě teď, v dobách mrazivého počasí. Je to přesně ten typ polévky, který vás zahřeje.
Já si ji třeba dávám vařící do termosky na jídlo a pak si ji vychutnávám na svých procházkách bez nutnosti nosit s sebou nějaký vařič. Prostě si sednete, rozhlédnete se po těch zasněžených vršcích a už se do toho můžete pustit. K dokonalosti chybí jen pivo a dobrý chleba.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Gulášová polvéka s mletým masem
4
porce20
minut65
kcalSuroviny
sádlo
3 cibule
3 červené papriky
5 kuliček nového koření
1 kg mletého hovězího
2 PL majoránky
5 stroužků česneku
1 nakládaná feferonka
2 brambory
4 krajíce chleba
Postup
Rozpálíme olej v hrnci a přidáme nakrájenou cibuli a nové koření a opékáme do zlatova.
Přidáme maso a vařečkou ho rozbijeme na co nejmenší kousky.
Maso osolíme a opepříme a vypečeme do zlatova.
Přidáme nakrájenou papriku, feferonku i chleba nakrájený na kostičky zbavený kůry. Dále přidáme i nakrájené brambory a majoránku. Společně trochu opečeme.
Zaprášíme mletou paprikou, zamaícháme a zalijeme vodou či vývarem a vaříme do změknutí brambor.
Po vypnutí plotny přidáme jen 5 stroužků česneku a majoránku.