Neodolatelná gulášová polévka s mletým masem: Skvělá večeře za pár minut

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Gulášová polévka s mletým masem je ideálním pokrmem pro dny, kdy hledáte něco rychlého, výživného a lahodného. Většinou se gulášová polévka připravuje z hovězího masa nebo dokonce s uzeninou. Já mám rád maso, protože to je dobrý zdroj bílkovin a mám jistotu, že tam nejsou „éčka“.

Proto jsem také zvolil mleté hovězí maso, které se připravuje rychleji a je lépe stravitelné. Nechtěl jsem tu polévku dělat tři hodiny jen proto, aby změklo maso. Tento pokrm spojuje sytost a bohatou chuť klasického guláše s praktičností a jednoduchostí moderní kuchyně. Její výrazná vůně, harmonická kombinace koření a jemná textura mletého masa vás okamžitě přenese do tepla domova, kde se vůně linou z kuchyně a vybízejí k posezení s miskou dobrého jídla.

Tato polévka je důkazem toho, že tradiční chutě lze snadno zkombinovat s novými přístupy. Mleté maso dodává jídlu nejen jemnost, ale také šetří čas, což oceníte zvláště během rušných dnů. Stejně tak se hodí právě teď, v dobách mrazivého počasí. Je to přesně ten typ polévky, který vás zahřeje.

Já si ji třeba dávám vařící do termosky na jídlo a pak si ji vychutnávám na svých procházkách bez nutnosti nosit s sebou nějaký vařič. Prostě si sednete, rozhlédnete se po těch zasněžených vršcích a už se do toho můžete pustit. K dokonalosti chybí jen pivo a dobrý chleba.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Gulášová polvéka s mletým masem

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

65

kcal

Suroviny

  • sádlo

  • 3 cibule

  • 3 červené papriky

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 kg mletého hovězího

  • 2 PL majoránky

  • 5 stroužků česneku

  • 1 nakládaná feferonka

  • 2 brambory

  • 4 krajíce chleba

Postup

  • Rozpálíme olej v hrnci a přidáme nakrájenou cibuli a nové koření a opékáme do zlatova. 

  • Přidáme maso a vařečkou ho rozbijeme na co nejmenší kousky. 

  • Maso osolíme a opepříme a vypečeme do zlatova.

  • Přidáme nakrájenou papriku, feferonku i chleba nakrájený na kostičky zbavený kůry. Dále přidáme i nakrájené brambory a majoránku. Společně trochu opečeme. 

  • Zaprášíme mletou paprikou, zamaícháme a zalijeme vodou či vývarem a vaříme do změknutí brambor. 

  • Po vypnutí plotny přidáme jen 5 stroužků česneku a majoránku.