Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Pohoda z jednoho hrnce
Mexický guláš není obyčejná polévka. Je to jídlo, které má šťávu – doslova i obrazně. Fazole, rajčata a uzená klobása jsou základem, který okoření trochu chilli a jemný uzený nádech čabajky. Výsledkem je talíř plný tepla, který vás doslova obejme. Když ho ochutnáte, okamžitě si představíte, že sedíte někde v Mexiku, kde slunce hřeje a vůně jídla vás láká z každého rohu.
Proč na něj nedáte dopustit?
Tahle fazolová polévka má všechno. Je rychlá na přípravu, takže ji zvládnete i ve všední den po práci. Díky fazolím vás zasytí a dodá vám energii na celé odpoledne nebo večer. Čabajská klobása jí navíc dodá ten správný šmrnc – jemnou pikantnost a bohatou chuť. A co je nejlepší? Každý si ji může doladit podle sebe. Máte rádi pálivé? Přidejte víc chilli. Chcete svěžest? Stačí kapka limetky nebo čerstvý koriandr.
Výživné a přitom poctivé
Tohle jídlo není jen dobré, ale i výživné. Fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, což znamená, že budete mít energii na dlouho a jen tak vás nepřepadne hlad. Rajčata a paprika dodávají vitamíny, zatímco chilli přirozeně rozproudí metabolismus. Je to zkrátka jídlo, které zasytí, zahřeje a ještě vám udělá dobře na těle i na duši.
Jídlo pro každou příležitost
Mexický guláš se hodí úplně na všechno. Potřebujete rychlou večeři? Máte ji za chvíli hotovou. Chystáte posezení s přáteli? Stačí přidat čerstvý chleba nebo tortillu a máte pokrm, který si budou všichni pochvalovat. A jestli si ho schováte na druhý den, bude snad ještě lepší – protože tyhle chutě se v klidu rozleží a prolnou.
Zkuste ho. Je to přesně ten typ jídla, které si zamilujete, protože je jednoduché, syté a zároveň tak dobré, že se k němu budete chtít pořád vracet.
Zdroj: autorský text
Mexický guláš
6
porcí2
hodiny95
kcalSuroviny
4 cibule
1 kg hovězí kližky
1 nakládaná rajčata
1 kukuřice
3 bobkové listy
nové koření
1 chilli
1 PL mleté papriky
1 konzerva červených fazolí
2 papriky
2 krajíce chleba
4 stroužky česneku
Postup
Rozpálíme si v hrnci trochu oleje či sádla, přidáme nakrájenou cibuli do hněda. Když je opečená, přidáme na větší kostky nakrájenou kližku.
Přidáme bobkové listy, sůl, pepř, nové koření a chilli. Opékáme společně do hněda.
Přidáme rajčata, zalijeme vodou a přidáme mletou papriku. Zavřeme papiňák a děláme to do měkka, tj. cca 1,5 hodiny.
Vyndáme nové koření a bobkový list. Vložíme fazole, nakrájenou papriku, kukuřici a nastrouhaný česnek.
Vložíme tam ještě nakrájený chléb bez kůrky a budeme to společně vařit 10 - 15 minut.