Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Tento pokrm je důkazem, že k dobrému jídlu není třeba dlouhý seznam ingrediencí ani složitá příprava. Naopak – někdy stačí pár základních surovin, které dohromady vytvoří něco neodolatelného. Vepřové na kmínu je skvělou volbou, pokud chcete připravit něco rychlého, chutného a přitom tradičního. Je to jídlo, které si můžete vychutnat jak v obyčejný den, tak i při rodinném obědě, kdy se na stole objeví pořádná porce domácí pohody.
Jedním z důvodů, proč je tento recept tak oblíbený, je jeho univerzálnost. V základu jde o vepřové maso, které se nechá provonět kmínem a správně podušené získá jemnost a šťavnatost. Co ho ale dělá opravdu skvělým, je možnost volby příloh. Brambory, knedlík, rýže nebo jen obyčejný čerstvý chléb – ke každé variantě se vepřové na kmínu hodí. Někdo ho má rád s trochou šťávy, jiný zase ve vydatnější omáčce, která se krásně vpije do knedlíku.
Dalším bonusem je i nenáročnost na suroviny a čas. Nepotřebujete žádné speciální ingredience, žádné dlouhé vaření ani sofistikované kuchařské techniky. Stačí základní suroviny, trocha trpělivosti a výsledek vás nezklame. Navíc se jedná o cenově dostupný pokrm, což v dnešní době jistě ocení každý, kdo hledá chutné a levné jídlo pro celou rodinu.
Vepřové na kmínu je skvělým příkladem toho, jak mohou být jednoduché recepty zároveň jedny z nejlepších. Díky své nenucené, ale přitom výrazné chuti a schopnosti zasytit bez zbytečné složitosti patří mezi jídla, která se v českých domácnostech budou připravovat ještě dlouhá léta. Ať už ho děláte podle rodinného receptu nebo si ho připravíte poprvé, vždy si můžete být jistí, že půjde o poctivý domácí oběd, který si budete chtít zopakovat.
Zdroj: Žádný Špeky
Vepřové na kmínu
6
90
mintu96
kcalSuroviny
1 kg vepřového
3 cibule
1 PL kmínu
vývar
ovesné vločky
Postup
Vezmeme si větší hrnec, rozpálíme ho a dáme tam trochu oleje či sádla.
Dáme tam nakrájenou cibuli a kmín a budeme opékat do hněda.
Když je cibule opečená, přidáme na větší kostky nakrájené vepřové.
Maso osolíme a opepříme a opékáme společně s cibulí do hněda.
Když je opečené, podlijeme buď vodou nebo vývarem a necháme vařit do změknutí - cca hodina.
Poté můžeme přidat rozmixované ovesné vočky a dochutit. Jestliže chceme hladkou omáčku, tak vybereme maso, přidáme vločky, dochutíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a maso vrátíme zpět.