Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Nejjednodušší domácí chléb
10
porcí75
minut267
kcalSuroviny
100 g celozrnné špaldové mouky
100 g žitné mouky
1 vajíčko
2 dcl mléka
50 g másla
1/2 sáčku sušeného droždí
sůl
pepř
hrst semínek na posypání
Postup
Nejdříve si vytvoříme kvásek - do misky si dáme trochu mléka pokojové teploty, cukr, droždí, trošku soli a 1 PL celozrnné mouky a necháme tak půl hodinky vzejít
Do mísy si dáme žitnou mouku, celozrnnou mouku, vajíčko, máslo, kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Pokud je těsto suché, přidáme mléko. Poté necháme těsto vykynout zrhuba 30 minut, ale můžeme i dvě hodiny.
poté těsto přehýbáme viz video, aby nám vzešel krásný chléb.
Formu na biskupský chlebíček jsme si vymazali máslem a vložíme do ní naše těsto. To také potřebe máslem a posypeme požadovanými semínky.
Vše pak dáme do trouby na 230 stupňů na 10 minut a poté snížíme teplotu na 200 stupňů a doděláváme dalších 20 minut.
TIP
- Pro vylepšení chuti můžeme do chleba přidat kmín, česnek, smaženou cibulku nebo nějaké bylinky.