Foto: Pixabay
Grilování, nejrizikovější úprava pro naše zdraví
Lze říct, že úprava masem vařením může být poněkud méně zajímavá. Následně může restovat, smažit až dojde i na ono grilování. Je nutno podotknout, že se stoupající teplotou roste i riziko vzniku toxických a karcinogenních látek. Nejvíce rizikové jsou grily, u kterých teplota přesahuje 300 °C. Nejméně rizikové jsou elektrické kontaktní grily.
Foto: Pixabay
Tipy na grilování s menším vznikem karcinogenních látek
Marinády – jsou skvělým pomocníkem pro snížení škodlivých látek a zároveň můžete být kreativní a zkusit nové chutě.
Vybírejte si pečlivě maso ke grilování – kuře s kůží nahraďte za drůbeží prsa a tučný hovězí steak za libový
Nepropékejte maso až do ztuhnutí – maso bude obsahovat více toxických látek a zároveň přijde o svou šťavnatost
Vláknina – pomocí vlákniny lze omezit vstřebávání škodlivých látek. Nezapomínejte na celozrnné pečivo a pořádnou dávku zeleniny
Používejte jen nezbytně nutné množství oleje – ideálně používejte řepkový olej, který má vysoký kouřový bod, a díky tomu dokáže odolávat vyšším teplotám. Těsně před tím, než maso vložíte na gril nechte přebytečný olej z masa odkapat.
Zkuste grilovanou zeleninu – bez tuku se netvoří skoro žádné karcinogenní látky, ale pozor! Pokud budete zeleninu grilovat hned vedle masa, můžou se karcinogenní látky přenést i na zeleninu
Použití grilovacích tácků – pokud grilujete tučnější maso, je ideální použít grilovací tácky, které zachytávají odkapávající tuk a ten se nedostane na rozžhavené uhlíky.
Zásady u zdravého grilování
Vždy důkladně očistit gril před i po grilování
Maso, zeleninu i ostatní suroviny připravovat na grilovacím tácu (zabrání hoření odkapávajícího tuku)
Nastavit nebo udržet správnou teplotu a zabránit spálení míst na masu
Negrilovat uzeniny (více karcinogenních látek)
Zbavit maso přebytečného tuku a kůže
Krájet a marinovat menší kousky masa a marinované maso je rychleji připravené a zůstane šťavnaté
Grilovat velké množství zeleniny, která je nejvhodnější přílohou k masům
Steaky lze předpéci v troubě a pouze dogrilovat
Grilovat na žhavých uhlících, nikoli v plamenech
Zdroj: Fitness4U.com (odkaz)