Foto: Pixabay

Grilování, nejrizikovější úprava pro naše zdraví

Lze říct, že úprava masem vařením může být poněkud méně zajímavá. Následně může restovat, smažit až dojde i na ono grilování. Je nutno podotknout, že se stoupající teplotou roste i riziko vzniku toxických a karcinogenních látek. Nejvíce rizikové jsou grily, u kterých teplota přesahuje 300 °C. Nejméně rizikové jsou elektrické kontaktní grily.

Foto: Pixabay

Tipy na grilování s menším vznikem karcinogenních látek

  1. Marinády – jsou skvělým pomocníkem pro snížení škodlivých látek a zároveň můžete být kreativní a zkusit nové chutě.

  2. Vybírejte si pečlivě maso ke grilování – kuře s kůží nahraďte za drůbeží prsa a tučný hovězí steak za libový

  3. Nepropékejte maso až do ztuhnutí – maso bude obsahovat více toxických látek a zároveň přijde o svou šťavnatost

  4. Vláknina – pomocí vlákniny lze omezit vstřebávání škodlivých látek. Nezapomínejte na celozrnné pečivo a pořádnou dávku zeleniny

  5. Používejte jen nezbytně nutné množství oleje – ideálně používejte řepkový olej, který má vysoký kouřový bod, a díky tomu dokáže odolávat vyšším teplotám. Těsně před tím, než maso vložíte na gril nechte přebytečný olej z masa odkapat.

  6. Zkuste grilovanou zeleninu – bez tuku se netvoří skoro žádné karcinogenní látky, ale pozor! Pokud budete zeleninu grilovat hned vedle masa, můžou se karcinogenní látky přenést i na zeleninu

  7. Použití grilovacích tácků – pokud grilujete tučnější maso, je ideální použít grilovací tácky, které zachytávají odkapávající tuk a ten se nedostane na rozžhavené uhlíky.

Zásady u zdravého grilování

  • Vždy důkladně očistit gril před i po grilování

  • Maso, zeleninu i ostatní suroviny připravovat na grilovacím tácu (zabrání hoření odkapávajícího tuku)

  • Nastavit nebo udržet správnou teplotu a zabránit spálení míst na masu

  • Negrilovat uzeniny (více karcinogenních látek)

  • Zbavit maso přebytečného tuku a kůže

  • Krájet a marinovat menší kousky masa a marinované maso je rychleji připravené a zůstane šťavnaté

  • Grilovat velké množství zeleniny, která je nejvhodnější přílohou k masům

  • Steaky lze předpéci v troubě a pouze dogrilovat

  • Grilovat na žhavých uhlících, nikoli v plamenech

Zdroj: Fitness4U.com (odkaz)