Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Lehká zelňačka
6
porcí10
45
minut327
kcalsuroviny
100 g kysaného zelí
3 brambory
3 stroužky česneku
2 l vody
sůl
pepř
majoránka
bobkový list
Postup
nakrájíme si cibuli na drobné kostičky
vložíme do hrnce a na malém množství oleje opékáme do zlata. Když se bude přichytávat ke dnu, můžeme podlít trochou vody. Cibule musí být skutečně hnědá.
oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky asi 1x1 cm
kysané zelí z pytlíku vezmeme a překrojíme, abychom neměli na lžíci dlouhé kousky.
když je cibule opečená, zaprášíme paprikou (cca 1 lžící), přidáme bobkový list a rozdrcené nové koření (můžeme ho jen překrájet nožem)
necháme lehce opéct, cca 20 sekund, aby nám nezhořkla paprika. Poté přidáme brambory, nasekané zelí a vodu ze zelí.
obratem zalijeme i vodou a necháme vařit cca 45 minut, aby brambory byly měkké. Přidáme ještě majoránku podle chuti, sůl a pepř.
Pokud chceme polévku hustší můžeme ještě nastrouhat najemno dvě brambory. Polévku je potřeba občas promíchat, protože se někdy mohou kousky zelí chytat ke dnu. nebo použít mouku.
Na závěr přidáme prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, sůl a majoránku a ihned stáhneme z plotny.
Můžeme servírovat s topinkou