Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Zeleninový burger
4
porce15
20
minut614
kcalSuroviny
3 předvařené řepy
100 g jáhel
3 vejce
cibulka
strouhanka dle potřeby
nakládaná okurka
rajče
hrst míchaného salátu
bulky na hamburger
dia kečup nebo rajčatový protlak
sůl a pepř
majoránka
Postup
do hrnce dáme cca 1 litr vody a přivedeme k varu, jakmile začne voda bublat, přidáme jáhly a vaříme do měkka - cca 10 minut
po uvaření jáhly scedíme a necháme odkapat
nastrouháme si předvařenou řepu
do mísy smícháme, nastrouhanou řepu, jáhly, sůl, majoránku, strouhanku, vejce a trochu soli
vypracujeme těsto podobné těstu na bramboráky
na pánvi si rozpálíme tuk a nabereme vrchovatou lžíci směsi, kterou dáme na pánev a lehce lžící rozprostřeme, až vznikne burger o tloušťce cca 1 -1,5 cm (tenčí by nešel otočit)
chvíli počkáme, až se těsto zatáhne a pokusíme se otočit. Pokud se těsto rozpadá, musíme do mísy přidat ještě jedno vejce a trochu strouhanky, aby další burgery byly již v pořádku
po opečení dáme stranou vychladnout, popř. můžeme ještě na teplý burger dát plátek sýra. Pokud máte chuť, můžete tento burger klidně opékat i na grillu
bulku si rozřízneme na půl a na suché pánvi z vnitřní strany opečeme, aby se nám po přidání zbylých surovin nerozmočila
z obou stran namažeme kečupem či rajčatovým protlakem
na spodní stranu dáme najemno nasekanou cibulku, na plátky okurku a posadíme burger
navrch dáme hrst míchaného salátu, který můžeme ještě před tím trochu pokapat balsamikovým octem