Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Celozrnná vánočka, která se povede

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

100

minut
Doba kynutí

40

minut
Doba pečení

40

minut
Kalorie

279

kcal

Suroviny

  • 300 g celozrnné špaldové mouky

  • 200 g hladké špaldové mouky

  • 220 ml mléka

  • 0,5 cl rumu

  • 80 g másla

  • 80 g třtinového cukru

  • 3 žloutky

  • 100 g mandlí na plátky

  • citronovou kůru z jednoho citronu

  • 100 g nadrcených mandlí

  • sušené droždí

  • 100 g rozinek namočených den dopředu v rumu

Postup

  • Na kvásek si připravíme misku, do které smícháme zhruba půlku připraveného mléka, sušené droždí a 3 KL třtinového cukru. Vše promícháme a necháme v teple vzejít.

  • Do velké mísy si přesítujeme obě mouky

  • Do mísy dále přidáme zbytek třtinového cukru, povolené máslo, citronovou kůru, rum, dva žloutky, nasekané mandle, rozinky v rumu

  • Nakonec přidáme kvásek a vše pořádně prohněteme - pokud je těsto husté, přidáme ještě zbylé mléko, pokud je husté, přidáme ještě celozrnnou mouku

  • Poté necháme kynout zhruba 40 minut

  • Vykynulé těsto si rozdělíme rovnoměrně na pět stejných dílů, z kterých si vyválíme pět hadů

  • Spleteme základnu ze třech spletenců a navrch dáme díl ze dvou spletenců

  • Do pekáčku si dáme pečící papír, který vymažeme olejem a položíme na něj základnu vánočky. Tuto základnu podélně zmáčkneme držadlem od vařečky, aby se vytvořil prostor pro horní díl a aby se nám vánočka nepřetočila při pečení. 

  • Poté dáme navrch horní díl

  • Celou vánočku potřeme jedním rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi nakrájenými na plátky - čím více, tím lépe

  • Vánočku dáme do trouby na horký vzduch na 190 stupňů na cca 40 minut

  • Pokud se začne v troubě již pálit, tak ztlumte na 170 a přikryjte vánočku alobalem

TIP

  • Aby se Vám vánočka vždy povedla, musíte si všechny suroviny vytáhnout z ledničky alespoň dvě hodiny dopředu. Jinak těsto nevzejde tak, jak má a vánočka se zkroutí a bude tvrdá

Přehrajte si náš videorecept: