Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Celozrnná vánočka, která se povede
10
porcí100
40
minut40
minut279
kcalSuroviny
300 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky
220 ml mléka
0,5 cl rumu
80 g másla
80 g třtinového cukru
3 žloutky
100 g mandlí na plátky
citronovou kůru z jednoho citronu
100 g nadrcených mandlí
sušené droždí
100 g rozinek namočených den dopředu v rumu
Postup
Na kvásek si připravíme misku, do které smícháme zhruba půlku připraveného mléka, sušené droždí a 3 KL třtinového cukru. Vše promícháme a necháme v teple vzejít.
Do velké mísy si přesítujeme obě mouky
Do mísy dále přidáme zbytek třtinového cukru, povolené máslo, citronovou kůru, rum, dva žloutky, nasekané mandle, rozinky v rumu
Nakonec přidáme kvásek a vše pořádně prohněteme - pokud je těsto husté, přidáme ještě zbylé mléko, pokud je husté, přidáme ještě celozrnnou mouku
Poté necháme kynout zhruba 40 minut
Vykynulé těsto si rozdělíme rovnoměrně na pět stejných dílů, z kterých si vyválíme pět hadů
Spleteme základnu ze třech spletenců a navrch dáme díl ze dvou spletenců
Do pekáčku si dáme pečící papír, který vymažeme olejem a položíme na něj základnu vánočky. Tuto základnu podélně zmáčkneme držadlem od vařečky, aby se vytvořil prostor pro horní díl a aby se nám vánočka nepřetočila při pečení.
Poté dáme navrch horní díl
Celou vánočku potřeme jedním rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi nakrájenými na plátky - čím více, tím lépe
Vánočku dáme do trouby na horký vzduch na 190 stupňů na cca 40 minut
Pokud se začne v troubě již pálit, tak ztlumte na 170 a přikryjte vánočku alobalem
TIP
- Aby se Vám vánočka vždy povedla, musíte si všechny suroviny vytáhnout z ledničky alespoň dvě hodiny dopředu. Jinak těsto nevzejde tak, jak má a vánočka se zkroutí a bude tvrdá
Přehrajte si náš videorecept: