Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Celozrnné buchty s povidly
6
servings60
236
kcal30
minutSuroviny
2 lžičky medu
1 vejce
300 ml mléka
450 g celozrrné špaldové mouky
1 kelímek povidel
0,05 l rumu
kůru z jednoho citronu
Postup
Nejdříve smícháme droždí, vlažné mléko, med a trochu mouky. Vše necháme trochu vzejít.
Poté přidáme zbytek surovin mimo povidla a rumu a vypracujeme klasické těsto a necháme vykynout zhruba jednu hodinu.
Mezitím si smícháme povidla, která jsou tuhá, s rumem tak, aby směs zřídla.
Těsto si vyválíme a odřízneme čtvereček o velikosti zhruba 10x10cm. Doprostřed čtverečku si dáme lžičku těsta a zabalíme. Musíme si však dát pozor, aby nikde nebyla ani prasklinka, nebo nám náplň při pečení vyteče.
Hotovou buchtu dáme do pekáčku a ze všech stran ji pomažeme rozpuštěným máslem. Takto skládáme jednu buchtu vedle druhé.
Buchty pečeme při 180 °C asi 20 - 30 minut. Musíme je však hlídat, až zhnědnou.