Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Mazanec, který se vždy povede
10
porcí60
45
minut300
kcalSuroviny
60 ml kokosového oleje, můžete nahradit i slunečnicovým
200g celozrnné špaldové mouky
100g jemných ovesných vloček
1 bílek
2 žloutky
kůra z jednoho citronu
hrst plátků z mandlí
1 droždí
hrst mletých vlašských ořechů
hrst brusinek namočených v rumu
2 dcl mléka
3 PL medu
Postup
Do vlažného mléka si přidáme med a droždí, promícháme a necháme v teple zhruba půl hodinky vzkypět.
Do mísy jsme si přeseli mouku a přidáme vločky, kůru z citronu, ořechy, žloutky a špetku sůl.
Dále přidáme brusinky, které jsme si naložily den dopředu do rumu. Brusinky přidáme i s rumem.
Vše promícháme a jako poslední přidáme kvásek a kokosový olej.
Celé těsto alespoň 15 minut hněteme a necháme hodinku v teple kynout.
Vykynutý mazanec přendáme na plech s vymazaným pečícím papírem, nařízneme uprostřed křížek, potřeme jedním bílkem a posypeme hustě plátky z mandlí.
Mazanece pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 45 minut.
TIP
- Pokud chcete mít jistotu, že se vám mazanec vždy povede, musíte si vyndat veškeré suroviny několik hodin dopředu tak, aby v době přípravy měly pokojovou teplotu, a to i vajíčka.