Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Zlatavý zeleninový vývar
Počet porcí
6
porcíDoba přípravy
90
minut
Kalorie
5
kcalSuroviny
2 mrkve
kousek celeru
1 petržel
2 cibule
2 stroužky česneku
10 cm pórku
libeček
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
petrželka
celý černý pepř
sůl
pepř
Postup
veškeré ingredience překrojíme jen na poloviny či na čtvrtiny, aby vznikly tak 5 cm kostky. Vše oloupeme kromě cibule, kterou necháme i se slupkou. Ta dá našemu jídlu krásně zlatavou barvu.
Suroviny vhodíme do hrnce a zalijeme zhruba 1,5 litrem vody a přidáme sůl. Pomalu přivádíme k lehkému varu, nikoli klokotem a na středním plameni vaříme asi 60-90 minut.
Poté vývar zcedíme a zeleninu, kterou jsme vybrali tam můžeme zase vhodit zpět pokrájenou na menší kousky.
TIP
- Vhodnou vložkou jsou kroupy, vločky nebo bílé knedlíčky či vaječný svítek.