Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Lokše s rumovými povidly
Počet porcí
4
porcePrep time
30
minutes
Kalorie
142
kcalSuroviny
500 g uvařených brambor
150g polohrubé mouky
sůl
povidla
Postup
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme mouku a trochu soli.
Vypracujeme hladké těsto a nenecháváme ho dlouho odležet, protože zbytečně vlhne.
Odtrhneme si kousek těsta a vyválíme si placku o tloušťce cca 3 mm.
Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem a na sucho dáme placku opékat. Stačí zhruba 3 - 5 minut z každé strany. Hotové lokše potřeme povidly.
TIP
- Pro lepší chuť můžete povidla rozmíchat s rumem.
- Lokše se mohou podávat i na slano. Na Slovensku se tradičně podávají třeba místo knedlíků ke kachně či kuřeti.