Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová 

Střapačky s kysaným zelím a uzeným masem

Počet porcí

5

Porcí
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

213

kcal

Suroviny

  • 1 kg brambor

  • 2 cibule

  • 250g polohrubé mouky

  • kysané zelí

  • 300g uzeného masa

  • 5 vajec

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

  • Když je máme nastrouhané, přysypeme mouku, vajíčka, osolíme a opepříme.

  • Následně musíme těsto vymíchat.

  • Do hrnce připravíme osolenou vodu a přivedeme ji k varu.

  • Když se voda vaří, použijeme speciální cedník na halušky nebo z prkénka nožem odtrháváme malé nočky přímo do vroucí vody. 

  • Až vyplavou střapačky na hladinu (cca za 5-8 minut) jsou hotové. 

  • Mezitím si uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme si ho na pánvi. Pokud je uzené tučnější, nemusíme již přidávat ani olej při pečení. Maso pečeme do zlatova a ideálně pod pokličkou, protože maso trochu prská. 

  • Po opečení vyndáme uzené do misky a necháme na pánvi klidně zbytky vypečeného tuku. 

  • Do pánve dáme nakrájenou cibuli a opékáme do hněda. Cibuli můžeme osolit a opepřit.

  • Když je cibule nahnědlá, tak přidáme zelí i se šťávou, která nám nahradí tekutinu v podobě sádla.

  • Po zhruba 5 minutách dušení přidáme zpět ty střapačky a pořádně promícháme. Necháme jen společně ohřát a můžeme podávat. Navrch zdobíme opečeným uzeným masem.