Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Střapačky s kysaným zelím a uzeným masem
5
Porcí20
213
kcalSuroviny
1 kg brambor
2 cibule
250g polohrubé mouky
kysané zelí
300g uzeného masa
5 vajec
sůl
pepř
Postup
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Když je máme nastrouhané, přysypeme mouku, vajíčka, osolíme a opepříme.
Následně musíme těsto vymíchat.
Do hrnce připravíme osolenou vodu a přivedeme ji k varu.
Když se voda vaří, použijeme speciální cedník na halušky nebo z prkénka nožem odtrháváme malé nočky přímo do vroucí vody.
Až vyplavou střapačky na hladinu (cca za 5-8 minut) jsou hotové.
Mezitím si uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme si ho na pánvi. Pokud je uzené tučnější, nemusíme již přidávat ani olej při pečení. Maso pečeme do zlatova a ideálně pod pokličkou, protože maso trochu prská.
Po opečení vyndáme uzené do misky a necháme na pánvi klidně zbytky vypečeného tuku.
Do pánve dáme nakrájenou cibuli a opékáme do hněda. Cibuli můžeme osolit a opepřit.
Když je cibule nahnědlá, tak přidáme zelí i se šťávou, která nám nahradí tekutinu v podobě sádla.
Po zhruba 5 minutách dušení přidáme zpět ty střapačky a pořádně promícháme. Necháme jen společně ohřát a můžeme podávat. Navrch zdobíme opečeným uzeným masem.