Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Tradiční rýžový nákyp se švestkami a skořicí
Počet porcí
6
porcíDoba přípravy
45
minut
Kalorie
180
kcalSuroviny
0,5 kg rýže
0,5 kg švestek
1 l mléka
vanilkový cukr
skořicový cukr
3 vajíčka
skořici
med
Postup
Do hrnce si dáme mléko, med, vanilkový cukr a rýži. Tím docílíme toho, že i ta rýže bude ochucená a oslazená.
Rýži uvaříme dle návodu, většinou tak 15 minut. U celozrnné rýže to bude trvat 25 minut.
Po uvaření rýže vypneme plotnu a přilijeme ty tři vajíčka. Vajíčka pořádně vmícháme do rýže.
Zapékací misku vymažeme máslem nebo olejem a dáme tam polovinu té rýže. Na to poklademe vypeckované švestky bříškem nahoru.
Švestky rovnoměrně zasypeme skořicovým cukrem.
Navrch dáme druhou polovinu rýže, kterou také můžeme posypat skořicí.
Dáme to do předehřáté trouby na 160 stupňů na zhruba 30 minut.