Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Domácí jablečná povidla s hruškami a skořicí
10
porcí70
105
kcalSuroviny
2 kg jablek
3 hrušky
1 dcl rumu
1 a půl badyánu
5 kuliček nového koření
2 ČL hřebíčku
2 PL citronové šťávy
mletý zázvor
skořice
Postup
V hmoždíři si nadrtíme koření, takže si tam dáme badyán, hřebíček, nové koření a vše pořádně rozdrtíme.
Dále si oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme hrušky a jablka.
Směs jablek a hrušek dáme do hrnce a přidáme 2 ČL skořice, 1/2 ČL mletého zázvoru, směs koření z hmoždíře a kdo chce, může přidat na kilo jablek kilo cukru. My to ale děláme bez cukru a sladíme to hruškami. Povidla jsou pak svěží a chutná.
Dále přilijeme deci rumu. Vše pořádně promícháme a přivedeme pomalu k varu.
Povidla necháme problublávat asi hodinku. Na konci můžeme povidla promixovat tyčovým mixérem a za tepla zavařit do sklenic.