Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Žemlovka sypaná perníkem
6
porcí60
98
kcalSuroviny
6 krajíců celozrného toastového chleba
1 tvaroh
2 dcl mléka
5 vajec
5 jablek
vanilkový puding
skořicový cukr
kůru z jednoho citronu
5 cl rumu
perník na strouhání
Postup
Začneme tvarohem, takže do tvarohu si dáme jedno vajíčko, kůru z jednoho citronu, vanilkový puding a rum. Vše poctivě vymícháme.
Dále si oloupeme a nastrouháme jablka a přidáme do nich skořicový cukr a trochu strouhaného perníku. Tím docílíme bezvadné chutě i bez zbytečného cukru. Navíc ním perním poslouží jako strouhanka a absorbuje zbytečnou tekutinu.
Vše dobře vymícháme.
V jiné misce si smícháme vajíčka s mlékem a namočíme zde toastový chléb a vyskládáme ho do pekáčku či formy.
Po vrstvětoastového chleba poklademe vrstvu jablek a navrch znovu vrstvu chleba. Celé to pak dáme péct do předehřáte trouby na 160 stupňů asi na 30 minutek.
Když to vytáhenem, nalijeme navrch rovnoměrně náš tvaroh a vrátíme to do trouby na dalších 15 minut.