Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Křupavé a obzvláště vypečené houstičky
8
porcí30
180
kcalSuroviny
40 dkg uvařených brambor
15 dkg uzeného masa
sušený česnek
70 g másla
200 g polohrubé mouky
sůl
pepř
lněné semínko
sezamové semínko
kypřící prášek do pečiva
Postup
Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme nasekané uzené maso, 1 ČL sušeného česneku, máslo, sůl, pepř, 2 ČL kypřícího prášku do pečiva, mouku a vše pořádně promícháme.
Z těsta si uděláme jednu šišku, kterou si rozkrojíme na třícentimetrové plátky.
Každý tento díl si rozdělíme na třetiny, ze kterých si vyválíme tři stejné prameny, ze kterých upleteme houstičku ve stylu copanu.
Housky si přendáme na vymazaný plech nabo na pečící papír a potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým a lněným semínkem.
Dáme to celé do předehřáté trouby na 180 stupňů na 15 - 20 minutek.