Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Šťavnaté francouzské brambory
6
porce60
169
kcalSuroviny
4 cibule
1 PL kmínu
35 dkg libového uzeného masa
35 dkg eidamu
6 vajec
1 dcl mléka
0,5 kg brambor
zakysaná smetana
3 jarní cibulky
sůl
pepř
Postup
Na rozpálený olej dáme na jemno nakrájenou cibulku přidáme kmín, sůl, pepř a vše musíme orestovat.
Když je cibule opečená do hněda, tak k ní přidáme na malé kostičky nakrájené uzené maso a ještě zhruba pět minut opékáme.
Do misky si nastrouháme eidam, přidáme vajíčko a decku mléka. Vše promícháme.
V jiné misce smícháme pět vajíček, zakysanou smetanu, sůl, pepř a 3 nakrájené jarní cibulky a také promícháme.
Do vymazaného pekáčku dáme uvařené brambory nakrájené asi na centrimetrové plátky tak, aby zakryly celé dno. Na to dáme vrstvu opečeného uzeného a další vrstvu nakrájených brambor.
Na vrch to zalijeme směsí vajíček se zakysanou smetanou a jarní cibulou a sklepneme to, aby se to dostalo všude.
Nakonec rovnoměrně dáme nastrouhaný sýr a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů na 45 minut.