Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Vláčná vánočka, která se vždy povede
10
porcí60
255
kcalSuroviny
2 dcl mléka
3 PL třtinového cukru
30 g droždí
200 g uvařených brambor
kůra z 1 citronu
300 g celozrnné hrubé mouky
200 g celozrnné hladké mouky
2 vejce
vanilkový cukr
70 g másla
hrst rozinek
1 dcl tuzemáku
hrst plátků mandlí
Postup
Do misky nalijeme 2 dcl mléka a přidáme 1 PL třtinového cukru a 30 g droždí. Kvásek necháme někde v teple vzejít zhruba 20 minut.
Do jiné mísy si dáme mezitím 200 g na jemno nastrouhaných uvařených brambor, kůru z citronu, mouky, vejce, vanilkový cukr, změklé máslo, rozinky namočené v tuzemáku a 2 PL třtinového cukru.
Na konec přidáme kvásek a celé těsto propracujeme do hladka a dáme ještě na teplé místo kynout.
Těsto si vypracujeme do jednoho válu, které si rozkrájíme na 9 kousků, ze kterých si vyválíme jednotlivé prameny. Dle videoreceptu pak vypracujeme vánočku.
Vánočku si potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátkami mandlí a dáme ji do předehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut, a poté snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme další půlhodinu.