Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Krémová a svěží rajská polévka
Počet porcí
6
porcíDoba přípravy
30
minut
Kalorie
25
kcalSuroviny
3 menší cibule
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 stroužky česneku
1 konzerva nakrájených rajčat
1,5 l vývaru
2 ČL bazalky
sůl
pepř
citronová šťáva
zakysaná smetana
Postup
Do hrnce si dáme olej a rozpálíme ho. Pak přidáme nasekanou cibuly, bobkové listy, nové koření a vše společně orestrujeme
Když je cibule lehce nahnědlá po okrajích, tak přidáme konzervovaná rajčata, česnek, sůl a pepř. Trochu společně opečeme a přidáme bazalku a zalijeme vývarem nebo vodou.
Vaříme jen chvilku cca 20 minut a vyndáme bobkové listy a nové koření. Přidáme ještě špetku bazalky a trochu česneku a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dochutíme citronovou šťávou a zakysanou smetanou.
TIP
- Konzervovaná rajčata rostla ve slunné Španělsku nebo Itálii, a proto jsou daleko šťavnatější, sladší a mají výraznější chuť.