Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová 

Vylepšený křupavý langoš

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

70 minut

minutes
Kalorie

158

kcal

Suroviny

  • 250 ml mléka

  • 0,5 PL třtinového cukru

  • 30 g droždí

  • 4 stroužky česneku

  • 1 dcl vody

  • 0,25 kg brambor

  • 1 vejce

  • 0,5 kg celozrnné hladké mouky

  • eidam

  • rajčatový protlak

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Do misky si dáme trochu mléka, cukr, lžíci pmouky, kvasnice a lehce promícháme. Dáme na teplé místo a necháme vzejít.

  • Hned poté si nastrouháme česnek a zalijeme trochou vody a necháme v tom macerovat na závěrečné potírání. 

  • Brambory si uvaříme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme si k nim vejce, sůl, pepř, zbytek mouky a na závěr vzešlý kvásek, resp. tu vrchní pěnu. Mléko z kvásku budeme přilévat až dle potřeby. 

  • Vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme zase na teplém místě kynout klidně i hodinku. 

  • Když je těsto vykynuté, vytvarujeme si placku a dáme si ji na rozpálenou pánev. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete i bez oleje. Opékáme dozlatovat z každé strany, což trvá cca 5 minut. 

  • Když je langoš hotový, potřeme ho česnekovou vodou, rajčatovým protlake a zasypeme sýrem.