Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Vylepšený křupavý langoš
6
porcí70 minut
158
kcalSuroviny
250 ml mléka
0,5 PL třtinového cukru
30 g droždí
4 stroužky česneku
1 dcl vody
0,25 kg brambor
1 vejce
0,5 kg celozrnné hladké mouky
eidam
rajčatový protlak
sůl
pepř
Postup
Do misky si dáme trochu mléka, cukr, lžíci pmouky, kvasnice a lehce promícháme. Dáme na teplé místo a necháme vzejít.
Hned poté si nastrouháme česnek a zalijeme trochou vody a necháme v tom macerovat na závěrečné potírání.
Brambory si uvaříme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme si k nim vejce, sůl, pepř, zbytek mouky a na závěr vzešlý kvásek, resp. tu vrchní pěnu. Mléko z kvásku budeme přilévat až dle potřeby.
Vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme zase na teplém místě kynout klidně i hodinku.
Když je těsto vykynuté, vytvarujeme si placku a dáme si ji na rozpálenou pánev. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete i bez oleje. Opékáme dozlatovat z každé strany, což trvá cca 5 minut.
Když je langoš hotový, potřeme ho česnekovou vodou, rajčatovým protlake a zasypeme sýrem.