Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Čočka je velice starou a klasickou potravinou, zvláště v našich končinách, a její historie sahá až 10 tisíc let zpět. Ve středověku byla čočka v Čechách základní potravinou, spolu s dalšími luštěninami, jako je hrách, pohanka, kroupy či jáhly. Čočka byla zkrátka vždy dostupnou a levnou alternativou k pořádnému jídlu.
To ani naši předci nevěděli, jak je čočka zdravá. Čočka totiž obsahuje bohatý zdroj železa a je dobrou prevencí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Za to může čočka vděčit mimo jiné i velkému množství vlákniny, které samozřejmě příznivě pomáhá při obezitě. Dalšími důležitými složkami je vysoký podíl kyseliny listové, hořčíku, selenu, fosforu, draslíku či vitamínu B1 a B6.
Čočka dokáže také stabilizovat hladinu cukru v krvi a navíc se jedná o zdroj energie, která se uvolňuje postupně a pomalu. Všechny tyto nutrienty jsou pak zodpovědny za to, že čočka dokáže i poměrně efektivně snižovat cholesterol a díky vysokému obsahu vlákniny se dá použít i proti zácpě.
Čočka na kyselo je pak velice starý recept, protože jde o prakticky nejjednodušší úpravu čočky vůbec. Zkrátka povaříme čočku a dochutíte. I tento recept však můžete mít uvařený jako ve školní jídelně a nevábně. Nicméně náš recept, video recept je výše, je odlehčenou variantou, která je ve finále chutnější a lehčí. Navíc vás po této úpravě nebude pálit žáha z množství tuku.
Zdroj: MojeZdravi.cz (odkaz)
Čočka na kyselo: levný oběd z jednoho hrnce
6
40
minut121
kcalSuroviny
2 cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
200 g čočky
vývar / voda
1 PL třtinového cukru
2 PL citronové šťávy / octa
sůl
pepř
Postup
Do kastrolu si dáme trošku oleje a rozpálíme ho.
Když je olej rozpálený, pořidáme tam dvě nasekané cibule, bobkový list a nové koření.
Chvilku to budeme společně restovat dokud není cibule hnědá.
Poté přidáme čočku, kterou jsme si namočili den dopředu ve vodě a pořádně ji proprali.
Společně to budeme opékat asi 5 minut. Čočka do sebe natáhne všechny chutě.
Osolíme, opepříme a zalijeme buď vodou nebo vývarem jen lehce nad úroveň čočky.
Nyní musíme vařit do měkka, což trvá zhruba 30 minut.
Po 30 minutách nám cibule a škrob z čočky zahustili vodu. Pokud ne, můžete zahustit klasickou jíškou, nastrouhanou bramborou nebo rozdrobeným chlebem.
Dochutíme cukrem a octem nebo citrónovou šťávou.
TIP
- Daleko lepší je opečenou cibuly nechat již v základu, protože nám celou čočku krásně ochutí. Díky tomu, že je zkaramelizovaná nám čočku i lehce osladí, díky čemuž nemusíme dávat tolik cukru.
- Pokud nechcete dlouho čekat, než se čočka namočí, můžete k ní přidat trošku jedlé sody a doba máčení bude poloviční.