Foto: Žádný Špeky, autor Mgr. Vendula Erlebachová

Květák se právem řadí mezi nejzdravější zeleniny vůbec. I slavný Mark Twain konstatoval: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ V květáku nalezneme až 14 různých minerálních látek a stopových prvků. Jedná se o velice oblíbenou zeleninu, zvláště při redukčních dietách, a to pro svůj extrémní sytící efekt způsobený velkým obsahem vlákniny.

Jedním z velkých zdravotních benefitů květáku je detoxikace jater, díky čemuž se vytváří enzymy zabraňující karcinogenním sloučeninám jakkoliv ničit naše tělo. To je možné díky látce nazývané jako indol 3-karbinol. Za zmínku určitě stojí i schopnost odstraňovat rakovinotvorné kmenové buňky, díky kterým se šíří metastázy.

Co se týče vitamínů, v květáku nalezneme vitamín B5, který podporuje produkci kortizolu. Díky němu se v těle vytváří kortizon tlumící zánětlivé reakce. Květák se sice dá konzumovat i za syrového stavu, nicméně zde může docházet k neblahému nadýmání. To není vždy žádaným účinkem.

Proto se obecně doporučuje spíše tepelná úprava spolu s přidáním například česneku či kmínu, které nadýmavé účinky květáku tlumí. Z dalších vitamínu musíme zmínit vitamín B, který mimo jiné pomáhá proti třepení nehtů a jejich lámání. Nesmíme ale zapomenout ani na schopnost podpořit ledviny, močový měchýř, hubnutí a náš celkový imunitní systém.

Zdroj: Budejovice.rozhlas.cz (odkaz)

Mňamka pro líné kuchaře: květákové placičky s kuřecím masem

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

86

kcal

Suroviny

  • 1 květák

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 2 jarní cibule

  • 2 vajíčka

  • 250 g kuřecího masa

  • 250 g eidamu

  • muškátový květ

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Květák si rozdělíme na růžičky a v osolené vodě o povaříme na 10 minutek.

  • Květák si po vyndání z vody rozmačkáme buď lžíci nebo vidličkou úplně na kašičku.

  • Přidáme na jemno nasekanou cibulku, jarní cibulky, nastrouhný česnek, vejce, kuřecí maso (buď si ho nakrájejte na malé kostičky nebo si ho nechte v řeznictví namlýt), na jemno nastrouhaný sýr, sůl, pepř a muškátový květ.

  • Vše promícháme a vypracujeme takové těsto. Pokud je to příliš husté, přidáme trohu mléka. 

  • Na pánev si dáme rozpálit trochu oleje a lžící vytváříme malé placičky přímo na pánvi. Opékáme cca 5 minut z každé strany, dokud nejsou placičky zlatavé.

TIP

  • Placičky se vyplatí dělat na pánvičce s nepřilnavým povrchem, protože můžete použít menší mnžoství tuku. V případě, že použijete hodně oleje, mohou ho placičky vsáknout a tím se zdravotní účinky rapidně sníží a vzroste kalorická hodnota.