Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Kuře na paprice patří mezi typické jídlo našich babiček a našeho dětství. Řada lidí by nejspíše označila kuře na paprice za typické české jídlo, což je ale velký omyl. Svůj původ má totiž v Maďarsku a jelikož jsme byli součástí Rakouska – Uherska, recepty se v rámci jedné říše docela dobře šířily i za hranice původní země.
Původně se toto jídlo nazývá paprikás csirke, což se dá volně přeložit jako kuřecí paprikáš. Maďaři ho považují za své národní jídlo, protože s titulem „čestné hungarikum“. Důvod je jednoduchý – v paprikáši se totiž vyskytují všechny oblíbené maďarské suroviny a suroviny typické
Na počátku oblíbené receptury pak stál příběh, kdy si pastevci chtěli udělat guláš z dostupnějšího kuřecího masa a do kterého začali časem přidávat i zakysanou smetanu. Zde je i rozdíl mezi českou a maďarskou verzí, kdy Maďaři zahušťují v podstatě rozvařenou zeleninou, Češi tam lijí tučnou smetanu a sypou tam mouku.
Rozdíl najdeme i ve způsobu servírování, protože česká verze se servíruje s knedlíkem či těstovinami, kdežto v Maďarsku se servíruje spíše s noky podobnými haluškám. My jsme se uchýlili k lehčí variantě receptu, kdy jsme použili místo smetany či zakysané smetany ke zjemnění mléko. Každopádně vyzkoušejte naši originální recepturu.
Zdroj: toprecepty.cz (odkaz)
Krémové kuře na paprice je nostalgickou klasikou s maďarskými kořeny
4
40
minut78
kcalSuroviny
2 kuřecí prsa
sůl
pepř
3 střední cibule
3 bobkové listy
1 PL sladké papriky
1 l kuřecího vývaru nebo vody
2 dcl mléka
Postup
Kuřecí prsa si nakrájíme na plátky či medajlónky a ty osolíme a opepříme.
Na pánev si dáme rozpálit trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Tu necháme opékat do sklovata, když zčne chytat lehce hnědou barvu. Poté cibuli přendáme z pánvičky do misky.
Na prázdnou pánev dáme plátky okořeněného kuřecího masa a zprudka opečeme z obou stran do hněda.
Poté tam přidáme zpět cibuli. Dále přidáme bobkové listy a mletou papriku. Trochu promícháme a zalijeme vodou či vývarem.
Vše přivedeme k varu a necháme lehce 30 minut přebublávat na mírném plaměni
Omáčk se nám zahustí cibulí. Vyndáme bobkové listy a maso a rozmixujeme tyčovým mixérem. Na zjemnění přidáme buď mléko či smetanu a dochutíme solí.
TIP
- Nejlepší je klasická sladká paprika. Pokud používáte jinou, např. uzenou, bude chuť jiná a horší. Je lepší si koupit kvalitnější madarskou papriku, protože na kvalitě tohoto koření závisí kvalita jídla.
- Pokud se vám nezahustila omáčka dostatečně cibulí, můžete použít buď nastrouhanou bramboru nebo klasickou jíšku z mouky.