Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Kuře na paprice patří mezi typické jídlo našich babiček a našeho dětství. Řada lidí by nejspíše označila kuře na paprice za typické české jídlo, což je ale velký omyl. Svůj původ má totiž v Maďarsku a jelikož jsme byli součástí Rakouska – Uherska, recepty se v rámci jedné říše docela dobře šířily i za hranice původní země.

Původně se toto jídlo nazývá paprikás csirke, což se dá volně přeložit jako kuřecí paprikáš. Maďaři ho považují za své národní jídlo, protože s titulem „čestné hungarikum“. Důvod je jednoduchý – v paprikáši se totiž vyskytují všechny oblíbené maďarské suroviny a suroviny typické

Na počátku oblíbené receptury pak stál příběh, kdy si pastevci chtěli udělat guláš z dostupnějšího kuřecího masa a do kterého začali časem přidávat i zakysanou smetanu. Zde je i rozdíl mezi českou a maďarskou verzí, kdy Maďaři zahušťují v podstatě rozvařenou zeleninou, Češi tam lijí tučnou smetanu a sypou tam mouku.

Rozdíl najdeme i ve způsobu servírování, protože česká verze se servíruje s knedlíkem či těstovinami, kdežto v Maďarsku se servíruje spíše s noky podobnými haluškám. My jsme se uchýlili k lehčí variantě receptu, kdy jsme použili místo smetany či zakysané smetany ke zjemnění mléko. Každopádně vyzkoušejte naši originální recepturu.

Zdroj: toprecepty.cz (odkaz)

Krémové kuře na paprice je nostalgickou klasikou s maďarskými kořeny

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

78

kcal

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa

  • sůl

  • pepř

  • 3 střední cibule

  • 3 bobkové listy

  • 1 PL sladké papriky

  • 1 l kuřecího vývaru nebo vody

  • 2 dcl mléka

Postup

  • Kuřecí prsa si nakrájíme na plátky či medajlónky a ty osolíme a opepříme. 

  • Na pánev si dáme rozpálit trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Tu necháme opékat do sklovata, když zčne chytat lehce hnědou barvu. Poté cibuli přendáme z pánvičky do misky.

  • Na prázdnou pánev dáme plátky okořeněného kuřecího masa a zprudka opečeme z obou stran do hněda.

  • Poté tam přidáme zpět cibuli. Dále přidáme bobkové listy a mletou papriku. Trochu promícháme a zalijeme vodou či vývarem.

  • Vše přivedeme k varu a necháme lehce 30 minut přebublávat na mírném plaměni

  • Omáčk se nám zahustí cibulí. Vyndáme bobkové listy a maso a rozmixujeme tyčovým mixérem. Na zjemnění přidáme buď mléko či smetanu a dochutíme solí. 

TIP

  • Nejlepší je klasická sladká paprika. Pokud používáte jinou, např. uzenou, bude chuť jiná a horší. Je lepší si koupit kvalitnější madarskou papriku, protože na kvalitě tohoto koření závisí kvalita jídla.
  • Pokud se vám nezahustila omáčka dostatečně cibulí, můžete použít buď nastrouhanou bramboru nebo klasickou jíšku z mouky.