Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Pomazánky jsou v našich krajích velice populární, protože jsou rychlé, levné, chutné a vydrží vám dlouho v ledničce. I mezi pomazánkami jsou pak notoricky známé kousky a jedním z nich je i pomazánka pálivec. Jedná se o chutnou mírně pikantní pomazánku, která je zalitá pivem. Jde tak o ideální chlapskou záležitost.

Historie pomazánky Pálivec a Švejk

Pomazánka je velice chutná a byla zapsána i do tzv. komunistických norem pod číslem ČSN 50611. O starých normách a jejich „kvalitě“ si povíme v jiném článku, nicméně historie pomazánky je ještě větší. Většinou se jídla jmenují po hlavní surovině nebo po nějaké osobě. Ne jinak je tomu i v tomto případě, protože ve všech písemných záznamech se pomazánka Pálivec uvádí s velkým počátečním písmenem, což značí, že se jmenuje po někom.

A zde nás cesta přivádí již k hospodskému Pálivci z hospody U kalicha, kam velice často a rád chodíval Josef Švejk. Zda se jedná o pomazánku, kterou měl rád autor povídání o Švejkovi nebo zda její název odpovídá spíš jemně pikantní chuti se asi dneska již nikdo nedozví.

Jisté však je, že pomazánka je pojmenována s velkým písmenem, což odkazuje na hospodského Pálivce. V našem podání je pomazánka trochu jemnější, aby si ji mohli vychutnat i dámy. Je totiž naprosto jedinečná na kousku čerstvého chleba či rozpečené topince.

Zdroj: pomazanky-recepty.cz (odkaz)

Pomazánka podle hospodského Pálivce ze Švejka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

153

kcal

Suroviny

  • 50 g másla

  • 1 nízkotučný tvaroh

  • 1 cibulka

  • 3 nakládané feferonky

  • 1 ČL mleté papriky

  • špetka kmínu

  • sůl

  • pepř

  • 5 cl piva

Postup

  • V míse si vyšleháme povolené máslo s nízkotučným tvarohem.

  • Dále přidáme na jemno nasekanou cibulku, feferonky, papriku, kmín, pivo, sůl a pepř a dobře promícháme.

TIP

  • Vše musí být na jemno. Pokud si nevěříte v krájení, můžete cibuli nastrouhat na jemném struhadle.
  • Pomazánka je lepší, když ji necháte chvíli v ledničce odpočinout.