Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Co je to detox?

V praxi můžeme jako detox těla považovat vyčištění našeho organismu od přebytečných a škodlivých látek. Teď se možná ptáte, kde se vám v těle tyto škodlivé látky vlastně vzaly. Odpověď je jednoduchá – většina škodlivých látek se do těla dostává v naší potravě v podobě pesticidů, plísní, zvýrazňovačů chuti, barviv a různých „éček“.

Samozřejmě v určitém procentu nese vinu i kosmetika či znečištěné ozvduší. Náš organismus ale může zatěžovat i náš nezdravý životní styl v podobě konzumace nadměrného množství soli, cukru, transmastných tuků a málo pohybu. Zkrátka nemůžete si myslet, že když celý rok jíte a žijete nezdravě, že to jedním zeleninovým smoothie napravíte.

Jak nejlépe podpořit očistu organismu?

Očista našeho organismu se uskutečňuje pomocí ledvin, jater, střev, kůže a částečně i plic. Z toho logicky vyplývá, že právě tyto orgány musíme nejvíce podpořit, což znamená mít zdravou stravu, dostatečný pitný režim, vyhýbat se stresu a udržovat se ve fyzické kondici. Nesmíme zapomenout ani na dodržování spánkového harmonogramu.

Z výše uvedených informací pak vyplývá, že detoxikace či očista organismu je vlastně dlouhodobou záležitostí nebo spíše otázkou životního stylu a ne žádné krátkodobé zázračné kúry, kterých je na internetu plno. Zapomenout musíte určitě na jídla z rychlého občerstvení, smažená jídla, kalorické nápoje, alkohol nebo slazené nápoje.

Závěrem je nutné připomenout, že se jako vhodné jeví i vyšší konzumace zeleniny, která obsahuje nejen minerály a vitaminy, ale také vlákninu, která podporuje funkci střev (zdroj). My jsme vám připravili jednoduchou zeleninovou pomazánku, kterou si můžete dát jako svačinku kdykoliv a kdekoliv místo dosavadních smaženek a chlebíčků. Můžete to brát jako první krůček k novému životu.

Zdroj: SvětPlodů.cz (odkaz), Energy.cz (odkaz), Benu.cz (odkaz), 

Lahodná zeleninová pomazánka, kterou budete chtít dělat stále dokola

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

51

kcal

Surviny

  • 1 nízkotučný tvaroh

  • 1 sýr typu Gervais

  • 1 menší zelená paprika

  • 1 mrkev

  • 1 rajče

  • 1 uvařené vejce

  • 1 PL hořčice

  • sůl

  • pepř

Postup

  • V misce si rozmícháme tvaroh s gervais, solí, pepřem a hořčicí.

  • Postupně přidáváme na jemno nakrájenou papriku a rajče, na jemno nastrouhanou mrkev a úplně na závěr přidáme i na drobnou posekané uvařené vajíčko a opatrně promícháme, abychom ho moc nepoškodili.

TIP

  • Pokud si to chcete vylepšit, můžete si s tvarohem, gervais a hořčicí vymíchat na začátku nejdříve nastrouhaný žloutek a vytvořit si žloutkovou fáš a teprve poté přidat další ingredience.