Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Samotný mazanec je pak poměrně stará záležitost sahající až do 15. století, jak uvádí Magdalena Beranová ve své knize „Jídlo a ití v pravěku a ve starověku“. Sama Beranová v této knize ale také uvádí, že sladké pečivo stejného tvaru se peklo již o mnoho let dříve, v pohanských dobách, kde měl symbolizovat slunce a vítat jaro.

Původní recept se pak vycházel nejčastěji ze smetany, hromady vajec, tvarohu a byl posypaný mndelimi. To byl i důvod, proč si ho mohli dovolit vždy jen ti bohatší. Tradice velí, že se mazanec má zadělávat na Bílou sobotu a nechat vykynout. Po vykynutí by se měly vykynuté bochánky naříznout nahoře do tvaru kříže, čímž jsme si tuto pohanskou záležitost udělali více křesťanskou a připomínáme si tak Kristovu oběť na kříži.

Tento křížek má ale i druhý význam, a velice praktický – při naříznutí těsta z něj totiž může lépe odcházet pára a mazanec vám tak nepopraská. Upečený mazanec se vždy o Velikonoční neděli přinášel do kostela, kde ho tamní kněz posvětil. Lidově se také říkalo ke svatému pomazání a zde také s největší pravděpodobností přišel ke svému jménu mazanec.

Pokud se chcete pustit do mazance doma svépomocí, bude se vám určitě hodit náš videorecept na mazanec, který se vždy povede i začátečníkům a díky tomu, že jsme ho dělali z bramborového těsta, ze kterého to tradičně běžní lidé v minulosti dělali, máme ho skutečně jemný a velice vláčný.

Zdroj: Pernerka.cz (odkaz), toprecepty.cz (odkaz)

Vláčný a křupavý mazanec, který se vždy povede díky jedné netradiční surovině

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

80

minut
Kalorie

179

kcal

Suroviny

  • 2 dcl mléka

  • 1 PL třtinového cukru

  • 1 droždí

  • 400 g brambor

  • 3 vejce

  • kůra z 1 citronu

  • sůl

  • 100 g másla

  • 1 dcl rumu

  • 2 PL medu

  • 150 g ovesných vloček

  • 100 g mandlových plátků

  • 150 g celozrnné hladké mouky

Postup

  • Do mísy si dáme vlažné mléko, trochu cukru, trochu mouky a rozdrobíme droždí. Necháme to na teplém místě vzejít, až se nám na povrchu vytvoří pěna.

  • Do mísy si dáme uvařené, studené a na jemno nastrouhané brambory, vajíčka, kůru z citronu, máslo, rum, med, rozemleté ovesné vločky, mandlové plátky, mouku a na závěr i kvásek.

  • Vše promícháme a vypracujeme těsto. Pokud je moc husté, přidáme mléko. Pokud je řidké, přidáme mouku.

  • Těsto necháme na teplém místě vykynout. Poté si uděláme dva bochánky a nařízneme na jejich povrchu křížek. 

  • Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a mandlovými plátky. 

  • Dáme péct do předehřáté trouby na 175 stupňů asi na 45 minut. 

TIP

  • Pokud si chcete mazanec vylepšit, můžete ho před pečením ještě posypat normálním cukrem. Ten na povrchu zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustu.