Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Každý ví, že k slavení velikonočních svátků patří neodmyslitelně beránek. Již ale málokdo ví, jaká je jeho skutečná historie a že jeho příběh sahá tisíce let do minulosti, a to konkrétně do biblických dob proroka Mojžíše. Tento prorok totiž na základě Božího vnuknutí vyvedl izraelský lid z otroctví z Egypta během „veliké noci“.
Na připomínku této velké noci pak izrelité každý rok v tento den vykonávali obřad, při kterém má každá rodina přivést do chrámu beránka a obětovat ho. Jeho krev se pak měl předložit k oltáři. Samotný beránek se poté upekl a spolu s nekvašeným chlebem jedl v rodinném kruhu.
Křesťané pak v této tradici viděli Ježíše Krista, jakožto čistého beránka, který byl obětován za hříchy lidstva a cedil nevinnou krev na kopci zvaném Golgota. Obecně je pak Ježíš Kristus křesťany považován za symbol nevinnosti a čistoty. Ironií trochu je, že při poslední večeři pojídl sám se svými učedníky právě beránka, jak píše v Bibli apoštol Lukáš.
Historicky pak nelze přesně doložit, kdy došlo k výměně jehněčí pečeně za sladký moučník, ale jisté je, že dnes existují stovky receptů. Pravděpodobný původ pečeného moučníku se pak odhaduje zhruba do doby středověku. Jako tradiční recept se pak považuje ten z pšeničné mouky a klasického třeného těsta.
Existuje však nespočet variant, kdy třeba ve Francii jedí beránk se zkaramelizovanými jablky. V receptech ale naleznete beránky z celozrnné mouky, rýžové mouky a dovnitř můžete přidat mandličky, brusinky nebo kandované ovoce. Náš beránek, jehož videorecept máte výše, je velice vláčný, porotože jsme použili brusinky namočené v rumu.
Zdroj: Pernerka.cz (odkaz)
Kakaový beránek s oříšky není žádný suchý chudák, kterého si dělá většina lidí
10
porcí60
minut346
kcalSuroviny
0,25 l nízkotučného kefíru
5 vajec
70 ml másla
2 PL medu
1 kypřící prášek
hrst sušených brusinek
5 cl rumu
2 PL kakaa
100 g vlašských ořechů
200 g celozrné hladké mouky
100 g ovesných vloček
Postup
Brusinky si dáme do misky a zalijeme rumem. Necháme ideálně přes noc odležet.
Do mísy si dáme kefír, vejce, rozpuštěné máslo, med, kypřící prášek do pečiva a vymícháme.
Poté přidáme brusinky i s rumem, kakao, rozmixované ovesné vločky a znovu promícháme.
Na závěr prosýtujeme mouku a vymícháme.
Vezmeme si formu na beránka, kterou si vymažeme a vysypeme - pokud nemáme silikonovou. Nalijeme tam beránka a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 45 minut.
TIP
- Brusinky jsou právě tou ingrediencí, která udrží našeho beránka krásně vláčného. Spolu s nimi můžeme přidat i kandované ovoce nebo další sušené ovoce a oříšky.