Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Předevší se počítají jako jeden z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin a mimo to obsahují i zdravé tuky, vlákninu a celou řadu vitamínů. Můžeme jen namátkou zmínit vitamíny skupiny B, E či kyselinu listovou. Co se týče minerálních látek, našli bychom zde draslík, hořčík, měď, vápník, zinek i železo.
Díky souboru všech těchto zdraví prospěšných látek působí fazole velice pozitivně proti civilizační chorobám tím, že snižují krevní tlak i cholesterol, působí příznivě na trávicí trakt a prospívají kardiovaskulárnímu systému. S oblibou jsou fazole konzumovány i diabetiky, protože mají nízký glykemický index a vysokou míru zasycení.
Co je ale u fazolí extrémně důležité je vybrat tu správnou tepelnou úpravu, která nám zaručí, že z fazolí odstraníme například puriny, lektiny a oligosacharidy, což jsou látky, po kterých trpíme nevolnostmi a nadýmáním. Proto je zapotřebí fazole nejprve pořádně propláchout a odstranit z nich veškeré viditelné nečistoty.
Následně fazole namočte na několik hodin do vody. Tuto vodu můžete průběžně klidně měnit. Pokud hledáte, jak upravit fazole tak, aby byly chutné, vyzkoušejte náš videorecept na kovbojské fazole s opečenou klobáskou, které jsou ideální pochoutkou třeba i k pivu.
Zdroj: Margit.cz (odkaz)
Kovbojské fazole
4
10
minut114
kcalSuroviny
1 cibule
1 šunková klobáska
1 žlutá paprika
2 rajčata
1 konzervovaná kukuřice
1 rajský protlak
1 fazole f tomatové omáčce
Postup
Rozehřejeme si kastrůlek, do kterého si přidáme kapku oleje.
Zprudka pečeme cibuly nakrájenou na větší nudličky.
Když je cibule změklá, přidáme klobásku nakrájenou na kolečka a dále opékáme.
Na závěr přidáme papriku na nudličky, rajčata na kostky, kukuřici, protlak, fazole, osolíme a opepříme.
Společně vaříme cca 7 minut.
TIP
- Pokud máte rádi ostřejší jídlo, můžete si přidat i trochu chilli.