Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Historie vaječných čínských nudlí sahá až do dynastie Chan v 3. století př. n. l. Tehdy se nudle připravovaly z rýže a pšenice a staly se populárním jídlem pro svou jednoduchost a rychlou přípravu. Vaječné nudle se vyrábějí z mouky, vajec a vody a mají vysoký obsah sacharidů a bílkovin.

Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a udržovat si váhu. Vaječné nudle jsou lehce stravitelné a mají nízký obsah tuku a cholesterolu. Zelenina, jako jsou mrkev, cuketa, paprika nebo brokolice, dodává tělu vitaminy a minerály, zatímco kuřecí maso je bohaté na bílkoviny.

Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou také bohaté na vlákninu, což je důležité pro zdraví trávicího traktu. Vláknina pomáhá udržovat zdravou střevní flóru a snižuje riziko některých onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva.

Kromě toho jsou vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem skvělým zdrojem energie, což pomáhá udržovat tělo v kondici a zvyšuje fyzickou výkonnost. Jsou také výborným zdrojem železa, což je důležité pro tvorbu červených krvinek a pro transport kyslíku v těle.

Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravé, chutné a rychlé jídlo. Je důležité si ale uvědomit, že pokud si chcete užít všechny zdravotní benefity, měli byste se vyhnout nudlím s příliš vysokým obsahem sodíku a tuku. Snažte se najít zdravější varianty s menším množstvím omáčky a s použitím čerstvých surovin. Můžete také zvážit nahrazení vaječných nudlí za celozrnné nudle, které mají větší obsah vlákniny a výživovou hodnotu.

Je také důležité pamatovat na správnou přípravu a skladování. Pokud použijete syrové kuřecí maso, ujistěte se, že je dobře uvařené a propečené, aby se minimalizovalo riziko otravy salmonelou. Skladujte jídlo v chladničce nebo mrazničce a nechte ho nejdéle jeden den v lednici.

Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou skvělou volbou pro zdravé, výživné a chutné jídlo. Můžete si je připravit doma nebo je najít v mnoha restauracích a fastfoodech. Snažte se ale najít varianty s menším množstvím sodíku a tuku a vyhněte se příliš velkým porcím. Pokud si užijete tuto lahůdku s rozumem, může být pro vaše tělo velkým přínosem.

Zdroj: ApetitOnline.cz (odkaz), frekvence1.cz (odkaz)

Smažené nudle s kuřecím masem levně a za pár minut

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

143

kcal

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa

  • sůl 

  • pepř

  • 1 PL škrobu

  • 3 vejce

  • 2 mrkve

  • 1 červená paprika

  • 2 cibule

  • 1/2 pekingského zelí

  • 2 PL sójové omáčky

  • 1/2 PL rybí omáčky

  • 1 PL ústřicové omáčky

  • 4 cm zázvoru

  • 3 stroužky česneku

  • 100 g nudlí

  • jarní cibulka

  • sezamové semínko

Postup

  • Maso nakrájíme na menší nudličky, osolíme, opepříme a přidáme škrob, díky kterému bude maso šťavnaté. Vše promícháme. 

  • Do wok pánve si dáme trochu oleje a pořádně ho rozpálíme. 

  • Poté si zprudka opečeme kuřecí nudličky do hněda z obou stran a vyndáme z pánve pryč. 

  • Do stejné pánve si dáme 3 vejce, které promícháme a necháme je úplně opéct. Tuto "omeletu" roztrháme na malé kousky. 

  • Následně přidáváme suroviny od nejtvrdších, což je mrkev nakrájená na nudličky a paprika nakrájená na nudličky. Opékáme 2-3 minuty. 

  • Dále přidáme dvě cibule nakrájené na nudličky, 1/2 pekingského zelí na nudličky a vše promícháme a necháme jen 1 minutu opéct. 

  • Poté přidáme sojovou, ústřicovou a rybí omáčku, nastrouhaný zázvor a nastrouhaný česnek. Vše promíchejte. 

  • Teď vrátíme zpět maso a přidáme i uvařené nudle. Těch je celá řada, jako třeba celozrnné, pohankové, vaječné či rýžové. Vždy je potřeba je uvařit podle návodu. 

  • Plotýnku vypneme a pořádně vše promícháme. Na talíři ještě můžeme ozdobit nasekanou jarní cibulkou a posypat sezamem.