Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Historie vaječných čínských nudlí sahá až do dynastie Chan v 3. století př. n. l. Tehdy se nudle připravovaly z rýže a pšenice a staly se populárním jídlem pro svou jednoduchost a rychlou přípravu. Vaječné nudle se vyrábějí z mouky, vajec a vody a mají vysoký obsah sacharidů a bílkovin.
Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a udržovat si váhu. Vaječné nudle jsou lehce stravitelné a mají nízký obsah tuku a cholesterolu. Zelenina, jako jsou mrkev, cuketa, paprika nebo brokolice, dodává tělu vitaminy a minerály, zatímco kuřecí maso je bohaté na bílkoviny.
Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou také bohaté na vlákninu, což je důležité pro zdraví trávicího traktu. Vláknina pomáhá udržovat zdravou střevní flóru a snižuje riziko některých onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva.
Kromě toho jsou vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem skvělým zdrojem energie, což pomáhá udržovat tělo v kondici a zvyšuje fyzickou výkonnost. Jsou také výborným zdrojem železa, což je důležité pro tvorbu červených krvinek a pro transport kyslíku v těle.
Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravé, chutné a rychlé jídlo. Je důležité si ale uvědomit, že pokud si chcete užít všechny zdravotní benefity, měli byste se vyhnout nudlím s příliš vysokým obsahem sodíku a tuku. Snažte se najít zdravější varianty s menším množstvím omáčky a s použitím čerstvých surovin. Můžete také zvážit nahrazení vaječných nudlí za celozrnné nudle, které mají větší obsah vlákniny a výživovou hodnotu.
Je také důležité pamatovat na správnou přípravu a skladování. Pokud použijete syrové kuřecí maso, ujistěte se, že je dobře uvařené a propečené, aby se minimalizovalo riziko otravy salmonelou. Skladujte jídlo v chladničce nebo mrazničce a nechte ho nejdéle jeden den v lednici.
Vaječné čínské nudle se zeleninou a kuřecím masem jsou skvělou volbou pro zdravé, výživné a chutné jídlo. Můžete si je připravit doma nebo je najít v mnoha restauracích a fastfoodech. Snažte se ale najít varianty s menším množstvím sodíku a tuku a vyhněte se příliš velkým porcím. Pokud si užijete tuto lahůdku s rozumem, může být pro vaše tělo velkým přínosem.
Smažené nudle s kuřecím masem levně a za pár minut
4
porce15
143
kcalSuroviny
2 kuřecí prsa
sůl
pepř
1 PL škrobu
3 vejce
2 mrkve
1 červená paprika
2 cibule
1/2 pekingského zelí
2 PL sójové omáčky
1/2 PL rybí omáčky
1 PL ústřicové omáčky
4 cm zázvoru
3 stroužky česneku
100 g nudlí
jarní cibulka
sezamové semínko
Postup
Maso nakrájíme na menší nudličky, osolíme, opepříme a přidáme škrob, díky kterému bude maso šťavnaté. Vše promícháme.
Do wok pánve si dáme trochu oleje a pořádně ho rozpálíme.
Poté si zprudka opečeme kuřecí nudličky do hněda z obou stran a vyndáme z pánve pryč.
Do stejné pánve si dáme 3 vejce, které promícháme a necháme je úplně opéct. Tuto "omeletu" roztrháme na malé kousky.
Následně přidáváme suroviny od nejtvrdších, což je mrkev nakrájená na nudličky a paprika nakrájená na nudličky. Opékáme 2-3 minuty.
Dále přidáme dvě cibule nakrájené na nudličky, 1/2 pekingského zelí na nudličky a vše promícháme a necháme jen 1 minutu opéct.
Poté přidáme sojovou, ústřicovou a rybí omáčku, nastrouhaný zázvor a nastrouhaný česnek. Vše promíchejte.
Teď vrátíme zpět maso a přidáme i uvařené nudle. Těch je celá řada, jako třeba celozrnné, pohankové, vaječné či rýžové. Vždy je potřeba je uvařit podle návodu.
Plotýnku vypneme a pořádně vše promícháme. Na talíři ještě můžeme ozdobit nasekanou jarní cibulkou a posypat sezamem.