Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Kapusta je zelenina, která je známá pro svůj výrazný chutný zážitek a širokou škálu kulinarických možností. Ale kapusta nenabízí jenom chuťové potěšení, ale také přináší mnoho zdravotních výhod. V tomto článku si prohlédneme některé z nejvýznamnějších benefitů, které kapusta nabízí pro zdraví.

  1. Bohatá na živiny: Kapusta je významným zdrojem živin, které jsou důležité pro udržení zdraví. Obsahuje vitamíny C, K a E, které podporují imunitní systém, zdraví kostí a regeneraci tkání. Dále obsahuje vlákninu, která pomáhá udržovat zdravou trávicí soustavu a podporuje normální stolici.

  2. Antioxidační vlastnosti: Kapusta je bohatá na fytonutrienty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy, které slouží jako antioxidanty. Tyto látky pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a chrání buňky před jejich škodlivými účinky. Antioxidanty také pomáhají snižovat zánětlivé procesy v těle a přispívají k celkovému zdraví.

  3. Zdraví srdce: Kapusta obsahuje látky nazývané isothiokyanáty, které mají protizánětlivé a antikoagulační vlastnosti. Tyto látky mohou pomoci snižovat riziko srdečních chorob tím, že podporují zdravou srdeční činnost a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Konzumace kapusty může také přispívat ke snížení vysokého krevního tlaku.

  4. Detoxikace a podpora trávení: Kapusta obsahuje látky, které podporují detoxikaci a zdravé trávení. Obsah vlákniny pomáhá stimulovat střevní pohyb, což přispívá k pravidelnému vyprazdňování a eliminaci toxických látek z těla. Dále obsahuje i látky, které podporují produkci trávicích enzymů a pomáhají při trávení potravy.

  5. Podpora imunitního systému: Díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších živin v kapustě, může konzumace této zeleniny posílit imunitní systém. Vitamín C je známý pro svou schopnost zvyšovat odolnost vůči infekcím a podporovat rychlejší hojení ran. Kapusta také obsahuje další živiny, jako je vitamín A, který je důležitý pro zdravou pokožku a sliznice, a vitamín K, který hraje klíčovou roli v srážení krve.

  1. Prevence rakoviny: Výzkum naznačuje, že kapusta může mít protirakovinné účinky. Obsahuje látky nazývané glukosinoláty, které mají schopnost bojovat proti volným radikálům a snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, plic a prsu. Pravidelná konzumace kapusty může být proto součástí prevence tohoto vážného onemocnění.

  2. Kontrola hmotnosti: Kapusta je nízkokalorická zelenina, která je bohatá na vlákninu. Vysoký obsah vlákniny v kapustě pomáhá zvýšit pocit sytosti, což může vést k menšímu příjmu kalorií a podpoře kontroly hmotnosti. Přidání kapusty do své stravy může pomoci udržovat zdravou váhu a podpořit úspěch při snaze o hubnutí.

  3. Způsoby konzumace: Existuje mnoho způsobů, jak začlenit kapustu do své stravy. Můžete ji přidat do salátů, polévek, omáček nebo připravit z ní chutné zeleninové pokrmy. Kvašení kapusty, jako je příprava kysaného zelí, je další skvělá možnost, která dodává kapustě prospěšné probiotika pro zdravou střevní mikroflóru.

Pamatujte, že při konzumaci kapusty je důležité dodržovat vyváženou stravu a dbát na individuální potřeby a zdravotní stav. Mějte také na paměti, že alergie na kapustu jsou vzácné, ale někteří lidé mohou pociťovat nadýmání nebo trávicí potíže po jejím konzumování.

Celkově je kapusta vynikající volbou pro zdraví díky svým živinám a zdravotním benefiím. Zařaďte ji do své stravy a vychutnávejte si její prospěšné účinky.

Zdroj: MedicalNewsToday.com (odkaz)

Vepřová pečeně s kapustou: Božská symfonie chutí

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

60

minut
Kalorie

211

kcal

Suroviny

  • 1 kapusta

  • 2 plátky vepřové pečeně

  • tymián

  • kmín

  • sůl

  • pepř

  • 1 cibule

  • 15 dkg uzeného

  • 4 stroužky česneku

  • dijónská hořčice

  • plátek másla

  • 2 dcl vývaru

Postup

  • Rozehřejeme si pánev a přidáme trochu oleje. 

  • Když je olej rozpálený, tak přidáme na kostičky nakrájenou cibuly a opékáme ji do středně zlata. Poté přidáme na kostičy nakrájené uzené a ještě opékáme.

  • Poté osolíme, opepříme a přidáme omytou a na nudličky nkrájenou kapustu.

  • Podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Ke konci přidáme nastrouhaný česnek a případně dochutíme solí.

  • Kapustu si odstavíme a mezitím si vezmeme vepřové maso, které si na stranách lehce nařízneme, aby se nám nekroutilo. Osolíme si ho a opepříme.

  • Pomažeme ho dijónskou hořčicí a posypeme tymiánem.

  • Na rozpálenou pánev si dáme znovu trochu oleje a zprudka opečeme maso. Nejdříve ze strany, kde není hořčice. 

  • Z každé strany ho musíme opékat dozlatova, což trvá zhruba 7-10 minut.

  • Poté maso vyjmeme a do výpeku přilijeme trochu vývaru a necháme zredukovat. 

  • Ploténku vypneme a dáme volně rozpustit jen trochu másla, aby se výpek zjemnil.