Foto: dodáno inzerentem
Kokosový cukr je také známý jako kokosový palmový cukr. Jedná se o přírodní cukr vyrobený ze šťávy kokosové palmy, sladké tekutiny z vnitřku kokosu. Někdy může být zaměňován s palmovým cukrem, avšak ten je vyrobený z jiného druhu palmy.
Obsah:
- Výroba
- Kokosový cukr – nutriční složení 2.1. Chemické složení kokosového cukru (na 100 g)
- Elektrolyty
- Mikrominerály
- Esenciální aminokyseliny 2.2. Kokosový cukr a kalorie (kcal) 2.3. Minerály
- Vlastnosti kokosového cukru 3.1. Snižuje přibírání na váze 3.2. Může mít příznivý vliv na kardiovaskulární systém 3.3. Zabraňuje vzniku oxidačního stresu 3.4. Má příznivý vliv na zdraví kostí 3.5. Působí blahodárně na trávicí systém 3.6. Snižuje úroveň úzkosti
- Kokosový cukr a cukrovka
- Kokosový cukr a ketogenní dieta
- Použití kokosového cukru
- Čím nahradit kokosový cukr? 7.1. Hnědý cukr 7.2. Javorový sirup 7.3. Datlový cukr 7.4. Agávový sirup 7.5. Surový třtinový cukr 7.6. Syrový med
- Vedlejší účinky konzumace kokosového cukru
- Skladování kokosového cukru 9.1. Související záznamy
Výroba
Výroba kokosového cukru probíhá dvoufázovým procesem:
- Na kokosových ořeších kokosové palmy se udělá řez a tekutá míza se shromažďuje v nádobách.
- Tato šťáva se poté zahřívá, dokud se většina vody neodpaří.
Výsledný produkt má hnědou a zrnitou texturu. Barva je podobná surovému cukru, ale krystaly mohou být menší a nepravidelnější. Kokosový cukr má jemně sladkou chuť, podobnou hnědému cukru s nádechem karamelu. Jeho chuť a sladkost jsou obvykle srovnatelné se stolním nebo hnědým cukrem, ale může se mírně lišit v závislosti na původu a zpracování.
Kokosová palma je původní rostlina jihovýchodní Asie a severozápadní Jižní Ameriky. Jihovýchodní Asie je hlavním producentem kokosových produktů. Filipíny jsou na čele produkce s více než 40% světové produkce, následovány Indonésií, Indií, Srí Lankou a dalšími zeměmi.
Kokosový cukr – Nutriční složení
Zatímco běžný stolní cukr a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy poskytují pouze „prázdné“ kalorie, kokosový cukr nabízí mnohem více. Obsahuje mnoho živin z kokosové palmy a je výjimečný svým nutričním profilem.
Chuť, vůně a textura kokosového cukru jsou důležité pro mnoho spotřebitelů. U produktů vyrobených z kokosu, jako je kokosový cukr, tyto vlastnosti vyplývají jak z dužiny, tak z chemických reakcí během výroby cukru.
Pokud je kokosový cukr vyroben z vysoce kvalitních surovin a správně zpracován, obsahuje mnoho cenných živin. Analýzy ukázaly více než 100 různých sloučenin v kokosovém cukru, včetně sacharidů, aminokyselin, bílkovin, minerálů, vitamínů a dalších.
Chemické složení kokosového cukru (na 100 g)
Komponent | Obsah |
---|---|
Protein | 2,6 g |
Vláknina | 3,1 g |
Elektrolyty
Komponent | Obsah |
---|---|
Sodík | 568 mg |
Draslík | 1002 mg |
Mikrominerály
Komponent | Obsah |
---|---|
Železo | 2,2 mg |
Zinek | 2,1 mg |
Esenciální aminokyseliny
Komponent | Obsah |
---|---|
Valin | 40,68 mg |
Threonin | 45,81 mg |
Leucin | 16,01 mg |
Lysin | 136,5 mg |
Methionin | 54,55 mg |
Histidin | 3,48 mg |
Fenylalanin | 57,66 mg |
Tyrosin | 5,68 mg |
Kokosový cukr
Jaké jsou výhody konzumace kokosového cukru? Zde je několik z nich:
Snižuje přibírání na váze
Oproti ostatním cukrům má nižší obsah fruktózy [1], díky čemuž nedochází k hromadění tukové tkáně a tím k nadměrnému tělesnému přibírání.
Může mít příznivý vliv na kardiovaskulární systém
Kokosový cukr obsahuje malé množství železa [2], které má příznivý vliv na krevní oběh. Zvyšuje počet červených krvinek a zabraňuje anémii. Železo obsažené v kokosovém cukru dokáže zvýšit okysličení krve, a tím i dostupnost živin v těle. Kokosový cukr také obsahuje inulin, který snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje dobrý HDL cholesterol [3]. Díky tomu pomáhá v prevenci různých kardiovaskulárních onemocnění, např. aterosklerózy. Kokosový cukr má sice minimální množství draslíku, ale k pozitivnímu ovlivnění krevního tlaku to stačí. Draslík příznivě působí na cévy – rozšiřuje je a tím snižuje riziko infarktu či mozkové mrtvice.
Zabraňuje vzniku oxidačního stresu
Kokosový cukr obsahuje polyfenolické sloučeniny a fytonutrienty, které působí jako antioxidanty – zabraňují vzniku škod způsobených volnými radikály, a tím mimo jiné snižují riziko vzniku různých zánětlivých stavů a civilizačních chorob [4].
Má příznivý vliv na zdraví kostí
Kokosový cukr obsahuje několik velmi důležitých minerálů, které podporují zdraví kostí: zinek, draslík, železo, vápník a měď. Zvyšují hustotu kostí a snižují riziko osteoporózy.
Působí blahodárně na trávicí systém
Kokosový cukr obsahuje inulin, který stimuluje aktivitu bifidobakterií ve střevech. Díky tomu zlepšuje trávení a zvyšuje vstřebávání živin, což bylo potvrzeno mnoha studiemi [5].
Snižuje úroveň úzkosti
Pravidelná konzumace kokosového cukru s mírou pomáhá udržovat serotonin na optimální úrovni. Působí blahodárně na pocit úzkosti, snižuje pocit deprese a úzkosti a pomáhá tak udržovat pozitivní náladu.
Kokosový cukr a cukrovka
Nejdůležitějším ukazatelem u diabetických výrobků je glykemický index. Stručně řečeno, říká vám, jak rychle se zvýší hladina cukru v krvi po konzumaci konkrétní potraviny. V případě kokosového cukru jsou údaje rozporuplné. Podle Philippine Food and Nutrition Research Institute je glykemický index kokosového cukru 35 [1]. Na druhou stranu, The University of Sydney Glycemic Index Research Office (SUGiRS), který testoval jednu z nejpopulárnějších a široce dostupných značek kokosového cukru v Austrálii, uvádí hodnotu IG 54 [2]. V obou případech je hodnota vyšší než u bílého cukru, jehož glykemický index osciluje kolem 65. Kokosový cukr, i přes své mnohé přednosti, zůstává cukrem. Z tohoto důvodu by ho diabetici měli konzumovat střídmě.
Čtěte také: Kokosový cukr – je zdravý?
Kokosový cukr a ketogenní dieta
Je možné při ketogenní dietě dochucovat a osladit pokrmy? Bohužel zde nemáme dobré informace. Zatímco kokosová mouka a kokosový olej jsou produkty doporučované v ketogenní dietě, kokosový cukr mezi ně nepatří. V lžíci kokosového cukru je 15 g sacharidů. I když se tento druh cukru vstřebává o něco pomaleji než rafinovaný cukr, stále je to chemicky cukr. Jeho malé množství může negativně ovlivnit účinky diety.
Použití kokosového cukru
Používejte kokosový cukr v poměru 1:1 jakýmkoli způsobem, včetně čaje nebo kávy, nebo při pečení a vaření.
V indonéské kuchyni se kokosový cukr nazývá gula jawa (jávský cukr) nebo gula merah (červený cukr). Některé indonéské potraviny jsou vyrobeny z kokosového cukru, včetně kecap manis (sladká sójová omáčka) a dendeng (masové koření).
Foto: dodáno inzerentem
Čím nahradit kokosový cukr?
Kokosový cukr je svou strukturou a chutí velmi podobný hnědému cukru. Jeho chuť a barva se může lišit v závislosti na způsobu zpracování nebo sklizni. Kokosový cukr se ve většině případů vyznačuje lehkým karamelovým nádechem, který zpestřuje chuť pokrmů, zejména sladkého pečiva. Pokud chcete dosáhnout podobného aromatického efektu, musíte sáhnout po určitých druzích cukru či sladidel. Z tohoto pohledu jsou nejlepší náhražky kokosového cukru:
Hnědý cukr: Hnědý cukr je díky své chuti a charakteristickému karamelovému tónu přirozenou náhražkou kokosového cukru. Ve většině případů jej lze vyměnit v poměru 1:1. Je však třeba připomenout, že hnědý cukr se vyznačuje intenzivnější sladkostí než kokosový cukr. Z tohoto důvodu můžete v receptu vyzkoušet o něco méně této přísady. Místo jednoho šálku se vyplatí použít 2/3 šálku hnědého cukru.
Javorový sirup: Javorový sirup je míza sklizená z javoru, která se vaří do sirupovité konzistence. Je výbornou náhradou kokosového cukru a dodává receptu výraznou karamelovou příchuť. Pro nejlepší výsledky použijte javorový sirup v poměru 1:4, tedy ¼ šálku javorového sirupu na 1 šálek kokosového cukru.
Datlový cukr: Datlový cukr kromě přirozené sladkosti obsahuje i mnoho vitamínů, jako jsou vápník, železo, hořčík, zinek, mangan nebo selen. Navíc má charakteristickou karamelovou příchuť, která v receptech skvěle nahrazuje kokosový cukr. Datlový cukr má jemnou sladkou chuť a lze jej použít v poměru 1:1 jako náhradu kokosového cukru.
Agávový sirup: Agávový sirup se vyrábí z oddenku agáve. Vzhledem k tomu, že je mnohem sladší než kokosový cukr, měli byste jeho množství v receptu omezit. Použijte ¼ šálku agávového sirupu na 1 šálek kokosového cukru.
Surový třtinový cukr: Surový třtinový cukr je také skvělou náhradou za kokosový cukr. Lze jej použít v poměru 1:1. Pokud nechcete přehánět se sladkostí, můžete na 1 hrnek kokosového cukru uvedeného v receptu použít 1/2 hrnku třtinového cukru.
Syrový med: Dobrou alternativou ke kokosovému cukru je surový bio med, například lesní. Ideální poměr je ¼ šálku medu na 1 šálek kokosového cukru.
Jaké jsou vedlejší účinky konzumace kokosového cukru?
Přestože je kokosový cukr obecně považován za zdravý, jeho nadměrná konzumace může vést k nepříjemným zdravotním následkům. Nadměrná konzumace kokosového cukru má nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém. Konzumace velkého množství kokosového cukru může vést k ukládání tuků a zpomalení metabolismu. Při nadměrné konzumaci mohou přidané cukry způsobit problémy, jako je metabolický syndrom, obezita, cukrovka a srdeční choroby. Kokosový cukr proto může být o něco zdravější alternativou k tradičnímu cukru, ale také by se měl přidávat s mírou.
Skladování kokosového cukru
Kokosový cukr by měl být skladován na suchém, chladném a stinném místě.
Zdroje:
[1] Glycemic Index Research and GI News
[2] Glykemický index běžně konzumovaných sacharidových potravin na Filipínách
[3] Saraiva, A., Carrascosa, C., Ramos, F., Raheem, D., Lopes, M., & Raposo, A. (2023). Kokosový cukr: Chemická analýza a nutriční profil.
https://doi.org/10.3390/ijerph20043671
[4] [Je fruktózový index relevantnější s ohledem na kardiovaskulární onemocnění než glykemický index?](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4578962/)