Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Počátky – Britská specialita
Historie fish and chips sahá až do 19. století do Velké Británie. První písemná zmínka o prodeji smažené ryby s hranolkami pochází z roku 1860, kdy se tento pokrm začal prodávat na londýnských ulicích a rychle si získal popularitu mezi nižšími vrstvami obyvatelstva. Jednoduchost, chutnost a cenová dostupnost tohoto jídla z něj udělaly rychle oblíbený street food.
Rozšíření do světa
S nástupem průmyslové revoluce a zlepšením dopravy se fish and chips začaly šířit do různých částí světa, díky čemuž se staly symbolem britské kuchyně. V době, kdy Británie rozšiřovala své impérium, se s tímto pokrmem dostaly i do vzdálených zemí, kde si našly své místo v místním jídelníčku.
Fish and Chips v Česku
Na českém území zažila tato klasická specialita významný návrat v průběhu 20. století. Během komunistické éry byly omezené možnosti přístupu k exotickým potravinám, a tak se fish and chips staly zajímavou alternativou ke klasickým českým jídlům.
Oslabováním politických restrikcí v 90. letech 20. století se začaly objevovat první fast foody a restaurace nabízející tuto specialitu. Postupem času získaly fish and chips v českém prostředí své místo jako oblíbený rychlý pokrm.
Fish and Chips dnes
Dnes můžeme fish and chips ochutnat v mnoha restauracích, rychlých občerstveních či food truckech po celé České republice. Ačkoliv se jedná o původně britský pokrm, získal si své věrné fanoušky i mezi českými gurmány. Restaurace často přizpůsobují recepturu místním chutím, čímž vznikají různé varianty této chutné pochoutky.
Závěr
Fish and chips jsou bezesporu jednou z nejikoničtějších britských specialit, která našla svou cestu do českých kulinářských zvyklostí. Jejich jedinečná historie, spojená s různými kulturami a vývojem, svědčí o tom, jak gastronomie může překonávat geografické a kulturní hranice, a to díky své univerzální chutnosti a atraktivitě pro různé vkusy.
Zdroj: DosckSidelhi.com (odkaz)
Fish and chips
2
porce20
minut72
Suroviny
1 zakysaná smetana
2 PL hořčice
1 nakládaná okurka
1 cibulka
3 filety z tresky
2 vejce
1 dcl světlého piva
hrst tymiánu
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 ČL sušeného česneku
6 PL hladké mouky
Postup
Nejdříve si uděláme domácí tatarku - v misce si smícháme zakysanou smetanu, hořčici, na jemno nakrájenou okurku a cibulku a lehce osolíme a opepříme.
V misce si připravíme těstíčko - vajíčka osolíme, opepříme, přidáme tymián, pivo, kypřící práše do pečiva, trochu hořčice, chilli, přesátou mouku a vše vymícháme na hustší palačinkové těsto.
Na závěr přidáme jednu lžičku sušeného česneku.
Filety z tresky si osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy.
Každý filet vykoupeme pořádně v těstíčku a poté ve strouhance.
Přendáme na vymazaný pekáček a ideálně na pečící papír. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů na 10 - 15 minut.