Foto: Źádný Śpeky, autor: Vendula Erlebachová

Špagety Bolognese – jedno z nejoblíbenějších jídel italské kuchyně, které se stalo ikonou v restauracích po celém světě. Ale víte, že původně toto chutné jídlo nebylo spojeno se špagetami, ale s tagliatelle? Pojďme se podívat na historii tohoto pokrmu a objevit, jak se staly špagety hlavním partnerem pro slavnou omáčku Bolognese.

Historie špaget Bolognese

Příběh Špaget Bolognese sahá až do italského města Bologna, které je známé svou bohatou kulinární tradicí. Původně se tato lahodná omáčka podávala s tagliatelle, což jsou široké a ploché těstoviny. První písemná zmínka o této omáčce pochází z roku 1891, kdy italský kuchař Pellegrino Artusi zahrnul recept na “ragù bolognese” do své knihy “La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene” (Věda v Kuchyni a Umění Dobře Jíst).

Cesta špaget Bolognese za hranice Itálie

S postupem času a emigrací Italů po celém světě se Špagety Bolognese staly oblíbeným jídlem i mimo italské hranice. Nicméně, ve světě byly špagety často více dostupné než tagliatelle, což vedlo k tomu, že se omáčka Bolognese začala častěji kombinovat právě se špagetami.

Recept na Špagety Bolognese

Recept na Špagety Bolognese se může mírně lišit podle regionu a osobních preferencí, ale tradiční verze obsahuje hovězí mleté maso, cibuli, mrkev, stébelný celer, rajčata, víno a mléko. Všechny ingredience se dusí společně, což vytváří bohatou a nasycenou omáčku, která se podává na špagetách a posypává parmazánem.

Závěr

I když Špagety Bolognese nejsou původní variantou tohoto pokrmu, staly se jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. Jejich bohatá a sýrová omáčka spolu s špagetami vytváří dokonalou harmonii chutí, která oslovuje mnoho lidí po celém světě. Takže ať už si ji budete připravovat s tagliatelle nebo špagetami, Špagety Bolognese jsou a zůstanou tradiční italskou klasikou, kterou si můžete vychutnat kdykoli na talíři. Buon appetito!

Zdroj: economist.com (odkaz)

Pravé domácí "špagety" bolognese

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

60

minut
Kalorie

122

kcal

Suroviny

  • 2 mrkve

  • 2 kousky řapíkatého celeru

  • 1 žloutek

  • 100 g hrubé mouky

  • 1 cibule

  • 300 g míchaného mletého masa

  • 1,5 dcl červeného vína

  • muškátový květ

  • 1 passata / rajský protlak

  • zeleninový vývar

  • parmezán

  • bazalka

  • tymián

  • rozmarýn

  • 2 bobkové listy

Postup

  • Rozpálíme si pánev a dáme tak na kostičky nakrájenou mrkev a celer, po pár minutách přidáme na kostičky nakrájenou cibuly.

  • Obratem můžeme přidat mleté maso, které musíme vařečkou rozbourat na malé kousky.

  • Maso necháme trochu opéct a přidáme víno, když je alkohol vyvařený, přidáme protlak, zamícháme a zalijeme vývarem.

  • Osolíme, opepříme, přidáme tymián, rozmarýn, bazalku a bobkový list. Poté ještě trochu muškátového květu a necháme na mírném plameni vařit cca 30 - 60 minut. Zkrátka než bude zelenina i maso měkké.

  • Těstoviny si můžeme udělat sami smícháním 1 žloutku na 100 g hrubé mouky, vyválením a nakrájením na tagliatelle nebo si je koupíme. 

  • Do hrnce si dáme vařit hodně slanou vodu a dáme vařit těstoviny. Vlastní těstoviny se vaří asi 2 minut a ty z krámu podle návodu. 

  • Po vytažení z hrnce je dáme hned bez prodlení do omáčky, aby nasály tu chuť a po celém povrchu byly rovnoměrně ochuceny. 

  • Vypneme plotnu, přidáme parmezán a můžeme ještě doplnit o čerstvou bazalku.