Foto: Freepik

Kde jsou ty doby, kdy jsme kupovali brambory za deset korun za jeden kilogram. Nyní jsou brambory alespoň třikrát dražší a během zimního období může samozřejmě cena ještě stoupnout. Lidé si proto od nepaměti dělají zásoby brambor na zimu, protože brambory jsou základní potravinou.

V souvislosti s uskladňováním brambor na zimu se většina lidí potýká s jedním problémem, a to s klíčením. Když jsou brambory v chladnu, vlhku a temnu, velice rády začnou klíčit, což je velice nežádoucí. Naštěstí víme chytrou radu, jak tomuto klíčení zabránit. Důležité je samozřejmě řešit i jakou odrůdu brambor máte, protože některé jsou na skladování vhodnější než jiné.

Lidé si kolikrát i sami pěstují brambory, ale jsou to třeba rané, které se na skladování moc nehodí. Nesmíte tak nakoupit hromadu levných brambor jen pro jejich cenu. Jinak je budete vyhazovat naklíčené a zkažené. Znovu se ale dostáváme k otázce, jak úspěšně skladovat brambory i v bytech, které nemají vlastní sklep, jako jsou například panelákové byty.

Foto: Freepik

Pokud je chcete mít na balkóně nebo své chalupě, vystelte si nějakou bednu polystyrénem, který zabrání přílišnému namrzání brambor. V případě, že by udeřily skutečně velké mrazy, musíte pro ně najít jiné místo. Jak je ale dáte do tepla, začnou okamžitě klíčit a již nejsou vhodné k jídlu.

Naše babičky si s tím ale uměly poradit i tak. Do bedny s brambory daly jeden či více plátěných pytlíčků s kmínem. Aroma z kmínu brzdí brambory ve vyklíčení. Můžete tak mít ve spižírně či skříni brambory v pytly či krabici a jen tam vhodit i pytlíček s kmínem. Jestliže jste je ale pěstovali sami, musíte je nechat bezprostředně po sklizni asi 14 dnů „vydýchat“ než je dáte do bedny s kmínem.

Zdroj: region.rozhlas.cz (odkaz)