Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Ludvík Hess přijel 31. října do Jilemnice za účele prezentace jeho nového BabyBoxu, který byl instalovaný v budově tamní Polikliniky. Všem přítomným představil nejen funkčnost BabyBoxu, což můžete vidět i na videu níže, ale také osvětlil celou problematiku. V dnešní době je totiž těžké šířit BabyBoxy, protože se jedná o velice nákladnou záležitost.

S tím pomáhají dárci a sponzoři. Tím největším sponzorem, který pomáhá s realizací je pak Nadace koncernu Agrofert, kterému patří veliký dík. Peníze však nejsou jediný problém. Dalším problémem je i naše legislativa či snahy Výboru pro práva dítěte při OSN, které chce babyboxy zcela zrušit a nahradit je tzv. utajenými porody.

Podle slov Ludvíka Hesse ale nejsou utajené porody vůbec utajené. Zoufalá matka, která chce odložit dítě, musí v porodnici podepsat žádost o utajený porod. Tím se ale nezbavuje svých rodičovských práv. Těch ji může zbavit jen pravomocný soud. Ten je ale veřejný a musí se tam vždy dostavit i matka. Mnohdy se tam setkává s pěstouny a je to nepříjemné pro obě strany.

BabyBox zachraňuje životy

BabyBoxy jsou v České republice již 18 let a v současné době se zde nachází už 86 babyboxů, které dohromady zachránily 253 nechtěných a odložených dětí. V případě BabyBoxů je to pro matku definitivní rozhodnutí. Vše je anonymní a nikdo ani matku nezná. Odložením dítěte do BabyBoxu se definitivně zříká mateřských práv. Po odložení se o dítě hned stará zdravotnický personál a sociální pracovníci.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz), Babybox.cz (odkaz), rozhovor Ludvík Hess