Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Tento pokrm si u nás získal velkou popularitu zejména pro svou rychlou přípravu. Stal se tak zdravější alternativou ke smaženým hranolkům a burgerům. To je na jednu stranu celkem škoda, protože čínská kuchyně je samozřejmě zdravější než fast food amerického typu.

Historie Kung Pao

Kung Pao pochází z čínské provincie Sichuan a tradičně se skládá z kuřecího masa, chilli a arašídů. V mnoha případech se toto jídlo stalo dokonce synonymem pro čínskou kuchyni. O vzniku tohoto pokrmu pak panuje několik legend. Jedna z nich vypráví o generálovi z dynastie Qing, Ding Baozhenovi, který měl vykonávat službu v provincii Shandong, ale následně byl převelen do Sichuanu.

Tento generál miloval chilli papričky spolu s dalšími surovinami jako je vepřové maso a kuřecí maso. Občas si sám pro sebe vařil kuřecí nudličky s chilli papričkami. Když někdy přišli hosté v době, kdy byl již guvernér Sichuanu, tak tam přidal i burské oříšky. Hostům to jídlo tak zachutnalo, že ho začali také napodobovat. Jen ještě musím dovysvětlitl jedno nedorozumění ohledně názvu.

My to známe jako kung-pao, ale v originále se to jmenuje gongbao právě podle zmíněného generála. V překladu gongbao je čestným titulem a označuje učitele korunního prince. Místo vzpomínky na slavného generála je z toho nejznámější čínské jídlo. Ten původní recept se úplně nedochoval, ale víme, které suroviny obsahoval. Byly tam burské oříšky, kuřecí maso a chilli papričky v několika podobách. Existuje ale samozřejmě několik verzí tohoto pokrmu. Doma si ale můžete dovolit trochu improvizovat, takže pokud vám třeba nechutnají chilli papričky, tak si je tam nemusíte dávat.

Zdroj: czech.cri.cn (odkaz)

Kuřecí Kung Pao

Počet porcí

4

porcí
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

124

kcal

Suroviny

  • 4 PL sójové omáčky

  • 4 PL škrobové moučky

  • 1 chilli

  • 3 stroužky česneku

  • 5 cm zázvoru

  • 1 PL sezamového semínka

  • 0,5 kg kuřecích prsou

  • 1 PL oleje

  • 1 PL citrónové šťávy

  • 100 g arašídů

  • 1 PL medu

  • 2 jarní cibulky

Postup

  • Do misky si dáme 2 PL sójové omáčky, přidáme 2 ČL škrobové moučky, nasekanou chilli papričku a lehce promícháme.

  • Do této směsi dáme na malé nudličky nakrájené kuřecí prso a důkladně v marinádě necháme odležet.

  • Mezitím, co marinujeme maso si vezmeme další misku, dáme tam zbytek sójové omáčky, citrónovou šťávu, med, 1 PL oleje a zamícháme. 

  • Rozpálíme si pánev a dáme si tam olej. Přidáme maso a zarestujeme ho zprudka. Spolu s masem přidáme i arašídy. 

  • Když je to opečený, přidáme zázvor a česnek na nudličky. Dále přidáme jarní cibulku na zhruba centimetrová kolečka a podlijeme naši omáčkou a trochou vody či vývaru. 

  • Celé to necháme asi pět minut provařit a na závěr zasypeme sezamovým semínkem.