Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Čočková polévka je dle mého názoru tradiční podzimní a zimní polévkou. Vychází to i z historie, protože v zimě toho lidé moc neměli a potřebovali mít nějaké hutné a nutričně hodnotné jídlo. Bohužel většina receptů na čočkovou polévku nedokáže využít ten potenciál čočky.
Jedná se většinou o uvařenou čočku doplněnou o česnek a majoránku. Já ale vždy přemýšlím, jak tu chuť co nejvíce vylepšit. Velice rád proto využívám i v tomoto receptu kořenovou zeleninu, která celou polévku dokáže zlehčit, zjemnit a chuťově obohatit. V původním receptu také nenajdete nové koření.
O zdravotních přínosech nového koření bych mohl napsat samostatný článek, ale nyní se zajímáme spíše o tu chuť. Zkrátka já ho snesu téměř ve všem, ale vždy v úměrném množství. Není možné ho tam dát celou hrst. Pokud si chcete tuto polévku ještě více vylepšit, můžete si přidat klobásku. Tou rozhodně nikdy nemůžete nic zkazit. Jde čistě o můj recept a dělám to tak, jak mi to chutná a vycházím ze svých dlouholetých zkušeností v profesionálním provozu.
Čočková polévka
4
porce15
minut75
Suroviny
1,5 litru vody
50 g celeru
2 mrkve
2 petržele
1 cibule
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
150 g předvařené čočky
hrst majoránky
stroužek česneku
hrst ovesných vloček
Postup
Postup je velice jednoduchý. Do hrnce si dáme studenou vodu a postupně přidáme všechny suroviny naráz. Jen cibule, celer, mrkev a petržel nejdříve oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek můžeme nechat celý nebo ho nastrouhat.
Osolíme dvěma malýma lžičkama soli a pomalu přivádíme k varu. Když to začne vařit, tak to vaříme 15 minut.
TIP
- Předvařená čočka se dá již přímo koupit. Je sice dražší, ale nemusíte mít čočku namočenou přes noc a vařit ji dvě hodiny. Tato předvařená má dobrou trvanlivost, ale vaří se jen 15 minut.