Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Pomazánky jsou u nás velice populární, protože dokážou příjemně zpestřit všední stereotyp, kde si každý dává jen chleba s máslem a salámem. Navíc jsou vděčné při přípravě pohoštění nebo svačiny pro děti do školy. Často jsou pomazánky jedinou složkou v jídelníčku, kterou děti milují a kam můžete ukrýt trochu zeleniny.
Vymyslel jsem další skvělou pomazánku, která je nejen zdravá, ale také jednoduchá, levná a chutná. Jedná se o celerovou pomazánku. O celeru se však přímo bavit nebudeme, protože o jeho zdravotních benefitech bylo napsáno již mnoho. V tuto chvíli se budeme bavit spíše o gastronomické části.
V této pomazánce jsem zkombinoval nakládaný celer s čerstvě nastrouhaným. Důvod je prostý, každý chutná jinak. Přirovnal bych to třeba k okurkám, kde nakládaná je chuťově zcela odlišná od čerstvé. Pro lepší chuť a konzistenci jsem tam přidal ještě sýr. Zde ale můžete popustit uzdu vaší fantazii a přidat si tam třeba nastrouhanou mrkev či různé druhy sýrů.
Zdroj: Žádný Špeky
Celerová pomazánka se sýrem
6
porcí5
94
kcalSuroviny
1 tvaroh
1 zakysaná smetana
100 g eidamu
2 jarní cibulky
1 sterilovaný celer
100 g celeru
1 PL hořčice
Postup
Eidam a celer si nastrouháme na jemném struhadle.
V míse si smícháme tvaroh, smetanu, hořčici a na jemno nasekanou jarní cibulku.
Osolíme a opepříme a přidáme eidam a celer strouhaný i sterilovaný.
Vše zamícháme dohromady.
TIP
- Můžete použít i klasickou cibulku, ale já mám raději jarní, která není tak ostrá a tolik nenadýmá.