Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Pomazánky jsou u nás velice populární, protože dokážou příjemně zpestřit všední stereotyp, kde si každý dává jen chleba s máslem a salámem. Navíc jsou vděčné při přípravě pohoštění nebo svačiny pro děti do školy. Často jsou pomazánky jedinou složkou v jídelníčku, kterou děti milují a kam můžete ukrýt trochu zeleniny.

Vymyslel jsem další skvělou pomazánku, která je nejen zdravá, ale také jednoduchá, levná a chutná. Jedná se o celerovou pomazánku. O celeru se však přímo bavit nebudeme, protože o jeho zdravotních benefitech bylo napsáno již mnoho. V tuto chvíli se budeme bavit spíše o gastronomické části.

V této pomazánce jsem zkombinoval nakládaný celer s čerstvě nastrouhaným. Důvod je prostý, každý chutná jinak. Přirovnal bych to třeba k okurkám, kde nakládaná je chuťově zcela odlišná od čerstvé. Pro lepší chuť a konzistenci jsem tam přidal ještě sýr. Zde ale můžete popustit uzdu vaší fantazii a přidat si tam třeba nastrouhanou mrkev či různé druhy sýrů.

Zdroj: Žádný Špeky

Celerová pomazánka se sýrem

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

94

kcal

Suroviny

  • 1 tvaroh

  • 1 zakysaná smetana

  • 100 g eidamu

  • 2 jarní cibulky

  • 1 sterilovaný celer

  • 100 g celeru

  • 1 PL hořčice

Postup

  • Eidam a celer si nastrouháme na jemném struhadle.

  • V míse si smícháme tvaroh, smetanu, hořčici a na jemno nasekanou jarní cibulku. 

  • Osolíme a opepříme a přidáme eidam a celer strouhaný i sterilovaný.

  • Vše zamícháme dohromady.

TIP

  • Můžete použít i klasickou cibulku, ale já mám raději jarní, která není tak ostrá a tolik nenadýmá.