Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Chleba ve vajíčku je vlastně takovým předchůdcem smaženky a jeho obliba byla hlavně v době první republiky. Postupem času se ale chleba ve vajíčku transformoval do smaženky. Ta má od původního receptu daleko, protože se v praxi jedná o rozšlehaná vajíčka s moukou či strouhankou, která jsou usmažená.

Tato omeleta se pak dá na chléb s hořčicí a ozdobí. Já jsme ale chtěl oživit původní recepturu a navíc udělat zdravější variantu. Není pro mne úplně lahodné koukat na omeletu na chlebu, ze které kape olej a smrdí tukem. Místo toho jsem rozmixoval vajíčka spolu se sýrem a na jemno nakrájenou paprikou. Sýr spolu s vajíček se postarají o křupavost a barvu, kdežto paprika dodá mozaiku i zajímavou chuť.

Do této směsi stačí ponořit krajíc chleba a nechat ho nasát. Po chvilce to dáme na pánev a zprudka zatáhneme, ale poté pečeme na mírném plameni. Jde o to, aby se vajíčko propeklo i uprostřed krajíce. Po vytažení trochu usušíme papírovou utěrkou, potřeme hořčicí a můžeme ozdobit ředkvičkou, okurkou či cibulkou. Já jsem navrch dal ještě trochu strouhaného sýra.

Zdroj: Žádný Špeky

Chleba ve vajíčku

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

7

minut
Kalorie

284

kcal

Suroviny

  • 5 vajec

  • Celozrnný chléb

  • 100g eidamu

  • kousek červené papriky

  • jarní cibulka

  • 2 PL hořčice

Postup

  • Vajíčka si rozklepneme a smícháme s najemno nastrouhaným eidamem a na jemno nakrájenou paprikou. Trochu osolíme a opepříme.

  • Krajíc chleba si překrojíme na půl a na pět minut ponoříme do vajíček. Snažíme se, aby se pořádně nasál a byl obalený sýrem.

  • Chleba dáme na rozpálenou pánev. Nejlépe bez tuku, pokud máme nepřilnavý povrch. 

  • Po chvilce ztlumíme plamen a mírně opékáme, aby byl chleba propečený i vevnitř.

  • Po vytažení osušíme papírovou utěrkou, namažeme hořčicí a ozdobíme ředkvičkou, jarní cibulkou, červenou paprikou a můžeme i nastrouhaným sýrem.