Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Chleba ve vajíčku je vlastně takovým předchůdcem smaženky a jeho obliba byla hlavně v době první republiky. Postupem času se ale chleba ve vajíčku transformoval do smaženky. Ta má od původního receptu daleko, protože se v praxi jedná o rozšlehaná vajíčka s moukou či strouhankou, která jsou usmažená.
Tato omeleta se pak dá na chléb s hořčicí a ozdobí. Já jsme ale chtěl oživit původní recepturu a navíc udělat zdravější variantu. Není pro mne úplně lahodné koukat na omeletu na chlebu, ze které kape olej a smrdí tukem. Místo toho jsem rozmixoval vajíčka spolu se sýrem a na jemno nakrájenou paprikou. Sýr spolu s vajíček se postarají o křupavost a barvu, kdežto paprika dodá mozaiku i zajímavou chuť.
Do této směsi stačí ponořit krajíc chleba a nechat ho nasát. Po chvilce to dáme na pánev a zprudka zatáhneme, ale poté pečeme na mírném plameni. Jde o to, aby se vajíčko propeklo i uprostřed krajíce. Po vytažení trochu usušíme papírovou utěrkou, potřeme hořčicí a můžeme ozdobit ředkvičkou, okurkou či cibulkou. Já jsem navrch dal ještě trochu strouhaného sýra.
Zdroj: Žádný Špeky
Chleba ve vajíčku
4
porce7
284
kcalSuroviny
5 vajec
Celozrnný chléb
100g eidamu
kousek červené papriky
jarní cibulka
2 PL hořčice
Postup
Vajíčka si rozklepneme a smícháme s najemno nastrouhaným eidamem a na jemno nakrájenou paprikou. Trochu osolíme a opepříme.
Krajíc chleba si překrojíme na půl a na pět minut ponoříme do vajíček. Snažíme se, aby se pořádně nasál a byl obalený sýrem.
Chleba dáme na rozpálenou pánev. Nejlépe bez tuku, pokud máme nepřilnavý povrch.
Po chvilce ztlumíme plamen a mírně opékáme, aby byl chleba propečený i vevnitř.
Po vytažení osušíme papírovou utěrkou, namažeme hořčicí a ozdobíme ředkvičkou, jarní cibulkou, červenou paprikou a můžeme i nastrouhaným sýrem.