Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Marokánky známe asi všichni jako ty velké křupavé placky, které se prodávají běžně v cukrárnách. Jejich menší obdoba je pak výbornou variantou na vánoční cukroví. Je to lehké, rychlé hotové, levné a navíc je to i zdravé. Marokánky kupodivu nepochází z Maroka, ale svým složením připomínají jednu oblíbenou marockou pochoutku.
Původní receptury se držet bohužel nemůžeme, protože obsahuje hašiš. Hašiš má sice povzbuzující účinky, ale je klasifikován jako droga, a proto je zakázán. Základ marokánek je v podstatě ovesná kaše, do které přidáte nesolené arašídy. Následně již můžete popustit uzdu své fantazii.
Do marokánek totiž můžete dát prakticky libovolnou směs sušeného či kandovaného ovoce. Velice často bývají ovoněné třeba kardamomem nebo nějakým exotickým kořením. Já osobně mám rád sušené meruňky, kokos, sušený banán nebo sušený ananas. Někdo má rád třeba slunečnicová a sezamová semínka, tak si je tam může také dát.
Následně není nic jednoduššího, než udělat na plech s pečícím papírem malé „bobky“ a dát to do trouby. Následně je volitelně můžete polít čokoládou. Já preferuji je celé ponořit do čokolády. Jsou pak lepší a křupavější. Poslední fází je dozdobení. Do neztuhlé čokolády můžete dát kokos, barevné sypání, lentilky nebo nějaké oříšky či ovoce.
Zdroj: Žádný Špeky
Marokánky
4
30
minut370
kcalSuroviny
0,25 l mléka
100 g nesolených arašídů
2 PL medu
100 g míchaného sušeného ovoce
100 g ovesných vloček
čokoláda na polití
kokos
Postup
Do hrnce dáme rozehřívat mléko, přidáme med, jemné ovesné vločky, oříšky a ovoce. Vše postupně přivádíme k varu. Když kaše zhoustne, dáme ji z plotny.
Na plech si dáme pečící papír a čajovou lžičkou děláme malé hromádky.
Dáme do předehřáté troby na 180 stupňů na 20 minut.
Nakonec si v hrníčku rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, trochu rumu a trochu másla. Do této polevy pak ponoříme marokánky a ozdobíme kokosem.