Foto: Freepik

Zdravé kosti a zuby

Jednou z nejznámějších funkcí vitamínu D je jeho role v udržení zdravých kostí a zubů. Pomáhá tělu vstřebávat vápník, který je zásadní pro výstavbu a udržení jejich pevnosti. Nedostatek tohoto vitamínu může nejen u starších lidí vést k oslabení kostí a zvýšenému riziku zlomenin a osteoporózy.

Podpora imunitního systému

Nepříliš známý je důležitost vitamínu D pro správné fungování imunitního systému. Pomáhá tělu bojovat proti infekcím a podporuje naše zdraví. Nedostatek vitamínu D bývá spojován s vyšším rizikem autoimunitních onemocnění a sníženou schopností těla bojovat proti běžným infekčním chorobám.

Vitamín D a celkové zdraví

Kromě podpory stavby kostí a imunitního systému má vitamín D pozitivní vliv na mnoho dalších stránek našeho zdraví. Například posiluje svaly, zlepšuje náladu a může dokonce snižovat riziko některých závažných onemocnění.

Zdroje vitamínu D

Tento důležitý vitamín získáváme ve velké míře ze slunečního světla, která stimuluje produkci vitamínu D v našem těle. Další zdroj najdeme v potravinách, jako jsou ryby, rybí olej, vejce a obohacené potraviny, jako jsou některé mléčné výrobky, pomerančový džus a cereálie… Osvědčeným způsobem jak doplnit nedostatek tohoto vitamínu, jsou doplňky stravy, které bezpečně pokryjí jeho dostatečný přísun, a to především v podzimním a zimním období, kdy je jeho přirozená tvorba snížena.

Guarana a Vitamín D

Zajímavým doplňkem k vitamínu D může být guarana, která je známá pro své povzbuzující účinky. Ačkoli guarana přímo neobsahuje vitamín D, její stimulační účinky a vliv na mozkovou činnost ocení především všichni ti, kdo cítí únavu či malátnost a příznaky které mohou souviset s nedostatkem vitamínu D. Jejich kombinace vám pomůže překonat únavné podzimní počasí a připraví vás na nadcházející dny.

Připravte se na zimu

Vitamín D je nezbytný pro udržení zdravých kostí, posílení imunitního systému a celkového zdraví našeho těla a jeho nedostatek pro nás může mít nepříjemné následky. Proto především během podzimních měsíců a zimy dbejte na jeho dostatečný přísun a užijte si zimu ve zdraví a pohodě.